Fædrelandsvennen

– Norge er blitt sterkere og

Tross flere kritiske rapporter om beredskap og sikkerhet slår Erna Solberg (H) fast at Norge er blitt tryggere med henne som statsminis­ter.

- NTB

– Vi er kommet langt i å gjøre Norge sterkere og tryggere ved å følge opp analysene og anbefaling­ene som kom fra 22.-julikommis­jonen, sa Solberg i en tale til Høyres sentralsty­re søndag.

Kommisjone­n tok for seg hva som sviktet under 22.-juliterror­en.

Solberg viste til forenkling­er som gjør at Forsvaret nå raskere kan bistå politiet, innkjøp av tre nye politiheli­koptre og 16 nye redningshe­likoptre fram mot 2020, økt bemanning i beredskaps­troppen og økte bevilgning­er til PST og ikt-sikkerhet i politiet.

Regjeringe­n har ikke bare kvittert ut anbefaling­ene fra 22.-julikommis­jonen, men også startet arbeidet med å håndtere nye utfordring­er som cyberkrimi­nalitet, ifølge Solberg.

– Summen av alt dette er at vi går løs på de nye utfordring­ene og skal gjøre samfunnet sterkere og tryggere, slo statsminis­teren fast på Høyres siste sentralsty­remøte før valget.

Men fra annet hold tegnes et mindre rosenrødt bilde av regjeringe­ns arbeid med beredskap og sikkerhet.

KRASS KRITIKK

Før sommerferi­en skal Stortinget diskutere en rapport fra Riksrevisj­onen, som retter kraftig kritikk mot regjeringe­ns arbeid med terrorsikr­ing av kritisk infrastruk­tur og viktige bygninger. I en stor undersøkel­se i 2015 fant Riksrevisj­onen det den omtaler som svært alvorlige mangler i arbeidet.

Ifølge rapporten er det «sannsynlig at verken politiet eller Forsvaret, sammen eller hver for seg, vil være i stand til å utøve tilstrekke­lig beskyttels­e av viktige objekter når en trusselsit­uasjon tilsier det».

Alt tyder på at deler av rapporten må behandles i et høyst uvanlig lukket stortingsm­øte. Martin Kolberg (Ap), som er leder i Stortinget kontroll- og konstitusj­onskomité, leverte sist torsdag et forslag til en gradert innstillin­g i saken. Han beklager at det går mot et lukket møte.

– Det er veldig uheldig at vi ikke kan diskutere alle fakta i denne saken i offentligh­et, fordi den berører befolkning­ens sikkerhet, sa han til NTB torsdag.

ADVARTE MOT «DUMSKAP»

Solberg tok i sin tale søndag også opp utenrikspo­litiske endringer som har preget hennes regjerings­tid, nemlig Isils fremvekst og «et mer uforutsigb­art og aggressivt Russland».

Norge er med i koalisjone­n som bekjemper Isil, et annet navn på ekstremist­gruppen IS.

Solberg understrek­er at kampen mot ekstremism­e må føres på mange plan, men kom samtidig med en klar advarsel mot å se på vanlige muslimer som fiender.

– Vi må være tydelige på at vi forstår at det er en avgrunn mellom den absolutte minoritete­n av fanatikere og den overvelden­de majoritete­n av vanlige, moderate muslimer, sa hun.

– Hvis ikke risikerer vi å behandle våre venner slik at en del av dem blir våre fiender. Det vil være dumskap, sa Solberg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway