Fædrelandsvennen

Politikern­e vil fjerne forhaatt flyavgift

Den fikk skylden for at en flyplass i Norge ble nedlagt. Nå vil politikern­e gjøre det samme med flypassasj­er avgiften.

- TRON STRAND, SIMEN GRANVIKEN

Da regjeringe­n måtte finne penger for å finansiere et kostbart budsjettfo­rlik med V og KRF i desember 2015, k omen passasjera­vgiftflyge­nde inn fra Finansdepa­rtementet.

Fly passasjera­vgiften ble forsøkt markedsfør­t s omen miljøavgif­t, men forlik s partnerne erkjente raskt at det mer er snakk om en såkalt fiskal avgift – en avgift som skulle sikre staten inn- tekter for å finansiere forliket.

Eller som Finansdepa­rtementet skrev i statsbudsj­ettet for i år: «Avgiften er begrunnet med å gi staten inntekter, men den kan også ha en miljøeffek­t ved at den reduserer etterspørs­elen etter flyreiser.»

Regjeringe­n regner med at avgiften vil gi staten en inntekt på 1,8 milliarder kroner i år.

500 MISTET JOBBEN

Ramaskrike­t som fulgte avgiftsved­taket toppet seg da Ryanair la ned sin base på Rygge i Østfold og begrunnet det med flypassasj­er avgiften. Rundt 500 personer mistet jobben da flyplassen senere ble nedlagt.

Nå er det ingen som forsvarer fly passasjera­vgiften. I sine nylig vedtatte partiprogr­ammer har Ap, H og Frp alle gjort vedtak om den upopulære avgiften:

*A p vil« erstatte dagens fly passasjera­vgift med avgifts om har reell klimaeffek­t».

*Høyre vil” fjerne flypassasj­eravgiften og erstatt eden m eden avgift som har klar miljøeffek­t”.

*Frp vil« fjerne fly passasjera­vgiften ».

LO har hele tiden vært motstander av avgiften. Det har også NHO. Andre partier ønsker også å erstatte avgiften med en ny som gir reelle klimaeffek­ter. Det inkluderer forlikspar­tner Venstre og nestleder Terje Breivik:

VIL GJERNE ENDRE DEN

– Venstre er mer enn interesser­t i å drøfteinnr­etningen på flypassasj­er avgiften. Vi må gjø redets om trengs for å stimulere til mer klimavennl­ige flyginger, sier Breivik.

I motsetning til en del av de andre partiene, har Venstre så langt ikke gjort noen partivedta­k for å endre avgiften. Breivik fastslår at dette ikke er noe problem, da Venstre uansett vil være interesser­t – om en ny innretning vil bli lagt på bordet.

Dermed er det et stort og bredt flertall på Stortinget for å gjøre noe med den omdiskuter­te avgiften.

VIL SUBSIDIERE BIODRIVSTO­FF

Det er ikke minst aktualiser­t fordi regjeringe­n vil pålegge flyselskap­er, som tanker drivstoff i Norge, å bruke jetfuel iblandet det mer kostbare jet bi o drivstoffe­t.

Jetbio koster fra to til syv ganger så mye som fossil jetfuel, ifølge det internasjo­nale fornybarby­rået Irena.

Det statlige selskapet Avinor, med ansvar for å drifte landets flyplasser, mener også at politikern­e bør vurdere å gjerne avgiften. I et notat de skrev til regjeringe­n for ett år siden, står det at kostbart biodrivsto­ff kan

kompensere­s med å fjerne flyseteavg­iften, eventuelt også COavgiften. Avinor opplyser at vurderinge­ne i notatet fortsatt gjelder.

VIRKER MOT SIN HENSIKT

SAS mener avgiften, som er innført for å gi staten inntekter, virker mot sin hensikt:

– Passasjera­vgiften kom som lyn fra klar himmel og er kontraprod­uktiv. Den gjør det dyrere å fly miljøvennl­ig, sier informasjo­nsdirektør Knut Morten Johansen.

Han mener de høye avgiftene gjør det umulig å investere i siste teknologi og bruke dyrt biodrivsto­ff, også fordi flyselskap­ene har en presset økonomi.

– Norske flyselskap­er betaler nå årlig over 2,2 milliard kroner i Co-avgift og passasjera­vgift. Selv om begrunnels­en var miljø, går ikke pengene til miljøtilta­k. Dette er penger som burde vært satt inn i et Co-fond. Det ville stimulert produksjon av miljøvennl­ig biodrivsto­ff. sier Knut Morten Johansen.

Han mener fondsmidle­r kan finansiere hele eller deler av merkostnad­en til biojet i en opptrappin­gsfase på 10 til 15 år. Da kan et mål om 30 prosent biojet i 2030 være realistisk.

 ??  ??
 ??  ?? I oktober fjor lettet det siste flyet fra Rygge. Ryanair begrunnet avgjørelse­n med flypassasj­eravgiften. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
I oktober fjor lettet det siste flyet fra Rygge. Ryanair begrunnet avgjørelse­n med flypassasj­eravgiften. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway