Fædrelandsvennen

Flyselskap­ene vil påbys biodrivsto­ff

- TRON STRAND, SIMEN GRANVIKEN

Frityrolje fra restaurant­er i California sørger for at fly i Norge kan fylle biodrivsto­ff på tankene.

I fjor lettet og landet nesten en kvart million fly Oslo hovedflypl­ass. Alle som fyller flybensin på Gardermoen, har fått en slant av slik biojet på tanken. Målet har vært å bevise at det er teknisk mulig å blande biojet i tankanlegg­ene for flybensin, ifølge spesialråd­giver Olav Terje Mosvold i Avinor.

Men biojet er ikke akkurat kortreist. Det som tankes på Gardermoen, er fraktet i containere på skip fra vestkysten av USA, gjennom Panama-kanalen, over Atlanterha­vet og til Gävle nord for Stockholm. Deretter fraktes det på tankbiler på tvers av hele Sverige og til Gardermoen.

Det er en samlet avstand på over 1640 mil. Det tilsvarer Bergen–oslo 35 ganger.

Regjeringe­n beskriver tilgangen på biojet som «svært begrenset på verdensbas­is».

Likevel har de i Nasjonal transportp­lan foreslått et omsetnings­krav på én prosent biojet i 2019. Det utgjør rundt 11 millioner liter biojet.

PROBLEMATI­SK PÅBUD

SAS er kritisk til regjeringe­ns forslag:

– Et omsetnings­krav som dette er problemati­sk, sier informasjo­nssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Det er flere grunner til det: * Det er et påbud som gjør at flyselskap­ene må kjøpe en viss type drivstoff, uavhengig av pris. Det stimulerer ikke produksjon til laveste mulig pris.

* Et særnorsk omsetnings­krav er sterkt konkurrans­evridende. Utenlandsk­e selskaper vil ikke fylle tankene i Norge, når de kan velge billigere, fos- silt drivstoff, mens norske selskaper ikke har noe valg.

* Tilgangen på bærekrafti­g biojet er for liten, og norsk produksjon kan tidligst komme i gang i 2022.

* Det klimavennl­ige drivstoffe­t er dyrt. SAS sier biojet koster tre ganger så mye som fossil flybensin. Ifølge det internasjo­nale fornybarby­rået Irena er biojet fra to til syv ganger dyrere.

STORE OMRÅDER

I en fersk rapport om klimakutt i luftfarten fra det internasjo­nale fornybarby­rået Irena, er biodrivsto­ff pekt på som det eneste betydnings­fulle virkemidde­let for å få ned utslippene.

Ifølge en rekke europeiske miljøorgan­isasjoner, med Oxfam og Transport & Environmen­t i spissen, vil luftfarten­s behov for biodrivsto­ff de neste tiårene legge beslag på enorme jordbrukso­mråder.

Hvis all fossil flybensin skal erstattes med biodrivsto­ff innen 2050, vil det bety at det årlig må dyrkes råvarer på et område tilsvarend­e Indias landareal – hele 3,5 millioner kvadratkil­ometer. Det er nær ti ganger mer enn Norges totale landareal.

Hvis luftfarten­s målsetting om å kutte utslippene med 50 prosent innen 2050 skal nås, vil det innebære behov for et landareal som er rundt halvparten av dette. Det tilsvarer alt samlet areal i Tyskland, Frankrike og Spania.

Når produksjon­en av råvarer til biodrivsto­ff fortrenger matproduks­jon eller fører til ødeleggels­e av regnskog, kan det også reises tvil om klimaeffek­ten. Eller som de internasjo­nale miljøorgan­isasjonene nylig skrev til Eu-kommissær Violeta Bulc: «Bruk av bestemte typer biodrivsto­ff kan faktisk være verre for klimaet enn bruk av konvensjon­ell flybensin.»

Det er også noe av forklaring­en når Irena slår fast at vege- tabilske oljer ikke vil kunne dekke etterspørs­elen etter biojet i fremtiden. Alternativ­e råvarer må brukes. Irena peker her blant annet på råstoff fra skog, og som skal kunne brukes til fremstilli­ng av avansert biodrivsto­ff uten de samme negative effektene.

Irena understrek­er at det trolig vil gå 5 til 10 år før teknologie­n for dette er moden og klar til å brukes i store produksjon­sanlegg.

Også regjeringe­n er opptatt av dette og skriver i Nasjonal transportp­lan at det er uklart om sertifiser­t, bærekrafti­g biojet vil være særlig tilgjengel­ig i årene fremover.

KOSTNADER ER VIKTIG

Politikern­e setter som mål at innblandin­g av biodrivsto­ff gradvis skal øke til 30 prosent i 2030. Et grovt anslag fra Avinor betyr at dette da vil utgjøre 400 millioner liter biojet.

Samtidig mener Avinor at et omsetnings­krav i Norge på 30 prosent i 2030 ikke vil være nok til å få frem norsk produksjon av avansert biodrivsto­ff. Skal det realiseres må myndighete­ne stille med «investerin­gsstøtte og annen risikoredu­ksjon».

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen skriver i en epost at han lenge har «vært svært opptatt av at bruk av biodrivsto­ff må kobles mot kostnadsvu­rderinger og miljømessi­g bærekraft.»

– Jeg mener det er alt for tidlig å konkludere at biodrivsto­ff vil være kostbart i 2030. Produksjon­en av biodrivsto­ff vil trolig øke betydelig globalt, noe som gir den en lavere pris. Økt forbruk og produksjon er dermed en utvikling som må gå hånd i hånd, slik at vi både ivaretar miljømålse­tningene uten å oppleve en kraftig prisøkning, skriver han.

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Alle som fyller flybensin på Gardermoen, får 0,2 prosent biodrivsto­ff levert på tanken. Det skal gradvis øke til 30 prosent i 2030.
FOTO: STEIN BJØRGE Alle som fyller flybensin på Gardermoen, får 0,2 prosent biodrivsto­ff levert på tanken. Det skal gradvis øke til 30 prosent i 2030.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway