Fædrelandsvennen

Søkte 100 jobber uten napp

Antall arbeidsled­ige med høyere utdanning fortsetter å øke. Caroline (28) har søkt etter relevant jobb i over to år.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Jeg har ingenting å falle tilbake på, derfor var det viktig for meg å ta en utdanning for å sikre min familie god økonomisk trygghet. Nå føler jeg at min bachelor-og mastergrad ikke kommer til nytte, sier Caroline A. Eidsvig.

Nylig kom nye tall fra Nav som viser at arbeidsled­igheten på Sørlandet har falt totalt sett i mai, men at andelen langtidsle­dige øker.

Samtidig viser tall fra SSB en betrakteli­g økning i ledigheten blant dem med høyere utdanning.

VILLE HJEM TIL SØRLANDET

Caroline A. Eidsvig har fem års studier og gode karakterer fra Universite­tet i Stavanger. Sørlending­en har vært aktiv jobbsøker i nesten to år, og søkt på nærmere 100 stillinger.

– Det er vondt og sårt, for jeg føler meg uønsket og ubrukelig. Av de 100 søknadene har jeg kun fått tre intervjuer, sier hun.

Antall registrert­e ledige med universite­ts- og høgskoleut­danning økte med over 13 prosent i Vest-agder og over 15 prosent i Aust-agder fra 2015 til 2016.

– Jeg ønsket meg hjem til Sørlandet, men nå vet jeg ikke om det egentlig var så lurt, sier 28-åringen.

Nyere tall fra Nav viser også at arbeidsled­igheten har fortsatt å øke i 2017 for de med lang universite­ts- og høgskoleut­danning (over fire år).

OVERKVALIF­ISERT

Året etter fullført master ble Eidsvig og samboeren gravid med Mie (1,5 år).

– Mie er mitt lyspunkt. Når jeg har lyst å gi opp jobbsøking­en, gir hun meg motivasjon til å fortsette. Jeg ønsker å være et godt forbilde, sier 28-åringen.

Men svarene fra arbeidsgiv­erne er de samme.

– De sier enten at jeg overkvalif­isert, eller at jeg mangler erfaring. Det er en ond sirkel – for å få erfaring må jeg jo ha jobb, men for å få jobb må jeg ha erfaring, sier hun.

At Eidsvig har jobbet ved siden av skolen siden hun var 15 år, med få sykedager, har ikke hjulpet. Det har heller ikke gode karakterer, eller gode attester og referanser.

– Jeg liker godt å jobbe. Jeg har tilbudt meg å være lærling også, slik at jeg kan få et bein innenfor fagfeltet mitt, sier hun.

REDD «GAMMELT NYTT»

De fleste søknadene har gått til kommuner, statlige etater og fylkeskomm­uner på Sørlandet. Nyutdanned­e fra endringsle­delse får som regel jobb innen HR, kommunikas­jon eller rådgivning i offentlige eller private stillinger.

– Jeg er redd for at jeg snart skal bli «gammelt nytt». Arbeidsgiv­ere vil jo se at jeg ikke har hatt relevant jobb etter jeg ble ferdig, sier hun.

Etter å ha søkt jobb i flere måneder fikk 28-åringen en jobb, men den er lite relevant i forhold til utdanninge­n. Eidsvig har fått en vikarstill­ing som kundeservi­cemedarbei­der.

– Jeg er selvsagt veldig takknemlig for å ha jobb. Likevel har jeg et håp om at jeg kan få en jobb hvor jeg kan ta i bruk utdannelse­n min, sier hun.

 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? Caroline A. Eidsvig (28) har søkt nærmere 100 jobber på to år. Tross god utdanning har hun fortsatt ikke fått napp. Her koser hun seg med Mie (1,5) i hagen.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN Caroline A. Eidsvig (28) har søkt nærmere 100 jobber på to år. Tross god utdanning har hun fortsatt ikke fått napp. Her koser hun seg med Mie (1,5) i hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway