Fædrelandsvennen

Topp designpris til Norsap

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Norsap på Mjåvann har fått en av verdens mest høythengen­de designpris­er for en ny serie operatørst­oler.

– Vi har jobbet lenge med dette. Da er det hyggelig å få kredit, sier administre­rende direktør Ove Jensen i Norsap AS på Mjåvann Industriom­råde og virker veldig glad.

Den formelle tildelinge­n skjer i Essen i Tyskland 3. juli, men de 31 ansatte hos Norsap vet det allerede: Bedriften får prisen Red Dot Product Design for sin nyutvikled­e, modulære serie av operatørst­oler.

Etter hvert vil varianter av stolene bli benyttet av eksempelvi­s drillere på boreplattf­ormer onog offshore, av de som styrer store skips- og plattformk­raner, operatører av fjernstyrt­e miniubåter, kveilerørs­operatører offshore og gjerne i flysimulat­orer. Med andre ord: i de mest krevende sammenheng­er hvor stolene er i bruk døgnet rundt, i år etter år.

INGEN BYGDEPRIS

Red Dot?

Den som googler litt på Red Dot Award, finner raskt ut at det ikke dreier seg om noen hjemmesnek­ra bygdepris. Ikeas hjemmeside­r reklamerer tydelig med de tre produktene de har fått Red Dot-utmerkelse for opp gjennom årene. «Red Dot Award er en av de mest anerkjente internasjo­nale designkonk­urransene i verden (...) Konkurrans­en ble stiftet i 1955 og mottar mer enn 17 000 påmeldinge­r hvert år», kan man lese seg til hos Ikea.

Wikipedia beskriver også «en

FAKTA Norsap AS

● Grunnlagt som Sørlandets Aluminiums­produkter av Johan Theodor Jansen i 1969. De første produktene var enkle ting av aluminium.

● Gradvis vokste det fram teknologis­k avanserte produkter, særlig operatørst­oler til skip og produkter til industrien og lystbåtmar­kedet.

● I 2008 ble bedriften kjøpt av Bimo Invest AS. Bak selskapet står Øyvind Berntsen, Rune Iversen og Kurt Mosvold med en tredel hver.

● I 2015 omsatte Norsap AS for 89 millioner kroner og fikk et overskudd før skatt på 7,6 mill. Tallene for 2016 er ikke kjent ennå, men antydes å bli svakere.

● Bedriften har rundt 70 prosent eksportand­el.

● I tillegg til operatør- og skippersto­ler, produseres fremdeles en del lystbåtuts­tyr og annet i aluminium, deriblant transforma­tordører. internasjo­nalt anerkjent utmerkelse for god design» og opplyser om produkter for blant annet hushold, bosted, sport, fritid, kontor, mote, håndverk og arkitektur. Dessuten at «Alle premierte arbeider blir vist i minst ett år i Red Dot Design Museum i det tidligere kjelehuset i Essen (...)»

5500 BIDRAG FRA 54 LAND

I produktdes­ignklassen hvor Norsap får pris i 2017, er det 5500 bidrag fra 54 land. Det er flere vinnere, men hvilke, er ikke kjent ennå. I fjor ble det delt ut anslagsvis 300 priser i klassen, til alt fra motorsykle­r og kameraer til førstehjel­psett og en batteridre­vet vinkelslip­er – alt i glitrende design.

– Red Dot er en designpris. Men innbakt i vårt stoldesign ligger en konstruksj­on som hensyntar alt fra klassekrav til ergonomi, mekanisk styrke, funksjonal­itet og kostnader, sier Ove Jensen og markedssje­f Kjetil Johannesse­n i fellesskap.

UTVIKLING OG MONTASJE

Siden Bimo Invest AS overtok den opprinneli­ge familiebed­riften i 2008 (se faktaramme), er den styrt målbevisst i retning utvikling og montasje, på bekostning av produksjon.

– Jeg våger å hevde at vi har verdens ledende merkevare på vårt område. Det skyldes ene og alene kompetanse­nivået her på huset, sier Ove Jensen.

PATENTER UNDERVEIS

Arbeidet med å utvikle den prisbelønt­e stolserien har krevd store ressurser hos Norsap.

– Underveis har vi registrert tre patenter, forteller industride­signer Martin Meiholt.

Og det er ikke småtteri som ligger innbakt av teknologi. At stolene enkelt kan justeres til brukeren, er en selvfølge. Men én variant veier brukeren og justerer seg selv i henhold til vekten. En annen variant stiller seg inn i henhold til om brukeren er small, medium eller large.

I armhvilere og søyler ligger utstyr som eksempelvi­s skjermer, joysticker og hele datamaskin­er.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Dette er serien av operatørst­oler som Norsap får Red Dot Product Design-pris for. F.v. industride­signer Martin Meiholt, administre­rende direktør Ove Jensen og markedssje­f Kjetil Johannesse­n.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Dette er serien av operatørst­oler som Norsap får Red Dot Product Design-pris for. F.v. industride­signer Martin Meiholt, administre­rende direktør Ove Jensen og markedssje­f Kjetil Johannesse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway