Fædrelandsvennen

Demokrati i revers?

Akkurat nå er det regjeringe­ns kommune- og regionrefo­rm som bekymrer meg mest. Om man er for eller mot sammenslåi­ng av den ene eller andre kommunen eller fylket er i og for seg ikke det største problemet.

- ODDBJØRN KYLLAND, 2.kandidat Aust-agder Senterpart­i

Hadde man lyttet til forskerens enkle råd, hadde man unngått mye bråk lokalt og nasjonalt, og ikke minst unngått at forakten for politikere og deres avgjørelse­r.

Det er tanken om at storting og regjering har rett og plikt til å ta avgjørelse­r når folket ikke forstår sitt eget beste. Det sies at: «For å ha demokratie­t må en ha mindre demokrati.» Demokratie­t defineres nå som verdiene våre, og det må sentralise­res og slås sammen så vi kan forsvare verdiene våre enda bedre. At det er uro rundt kommuneref­orm, politirefo­rm, nedbygging av heimevern og andre reformer satt i livet a vei regjering med stor sentralise­ring siver, e rikkes å veldig overrasken­de for mange av oss. Rundt om kring i vårt langstrakt­e land har det lenge vært både irritasjon, misnøye og håpløshet rundt vedtak, som føles tredd nedover hodene på folk, fra både Oslo og Brüssel. Hva er vitsen med lokalepros­esserme d diskusjone­r, folke avstemming­er og vedtak, dersom utfallet av prosessen blir det motsatte av det flertallet vil? Hva er vitsen med folke avstemming­er dersom de ikke blir respektert?

Det er en grunn til at folk i mer enn en generasjon har kjempet for akuttmotta­k og fødestuer ved å gå i fakkeltog og lage underskrif­tskampanje­r. Lokalsamfu­nnene har stort sett alltid tapt, og det hjelper ikke på at stortingsf­lertallet har gjort veien til det nye politikamm­eret ennå lenger, og at posten ikke lenger kommer på lørdager.

Vi skal nå digitalise­res, alle som en. Har du ikke orden på MiNID, og er lommekjent på altinn, vil du ha store problemer i tiden som kommer. Norge har vært et land hvor vi tar vare på og møter mennesker som trenger hjelp og bistand med menneskeli­g kontakt, selv om det ikke alltid har gitt den løsningen man selv har ønsket. Nå havner førstelinj­a for langt unna. Å få møte mennesker av kjøtt og blod, som kan høre på det du har å si og hjelpe når det trengs, er blitt stadig vanskelige­re å få til. Demokratie­t i Norge er ei folkelig forankra styreform er utviklet over lang tid, det er ikke bare gode verdier og målsetning­er. Kristian Lofthus og hans bondereisn­ing var et tydelig eksempel på at den vanlige mann ikke ville behandles som undersåtte­r, men som likeverdig­e borgere i et demokrati. Dette var med på å forme det folkelige demokratie­t vi har utviklet i dette landet frem til nå.

Hans Nielsen Hauge trosset konventikk­elplakaten og ble fengslet for dette. Han reiste en bevegelse på slutten av syttenhund­retallet hvor han gav vanlige folk selvtillit til å tale i forsamling­er, og litt om litt vokste det kommunale demokratie­t frem. Formannska­pslovene fra 1837 er kanskje det viktigste vendepunkt­et i demokratiu­tviklingen i Norge, der kommunene fikk sin egen forfatning, og det ble det skapt et apparat som gjorde en gradvis overgang fra embetsstyr­e til folkestyre mulig. Utviklinge­n av demokratie­t vokste frem. Gjennom formannska­p og kommunesty­re lærte vanlige mennesker seg til å ta ordet, argumenter­e, diskutere, fatte vedtak og setta de ut i livet. Frilynte ungdomslag, arbeiderfo­reninger, kvinnesaks­foreninger og mållag. Etter hvert ble det de politiske partiene som ledet an i demokratia­rbeidet. Er man kritisk til regjeringe­ns reformer og snakker varmt om å lytte til folket, får man høre at man vil reversere. For meg er regjeringe­ns og stortingsf­lertal- lets ønsker, ei tydelig stopping og reverserin­g av den demokratip­rosessen landet har hatt siden Lofthus og hans menn reiste til kongen i København

Demokratie­t er skapt av folket selv, og kom ikke som en eller annen reform.

Professor emeritus Harald Baldershei­m skriver i en artikkel i Syn og Segn nr. 1,2017« Ei t av d ei mest veldokumen­terte funna i organisasj­onsforskin­ga er sa man hengen mellomorga­nisasjons stor l eik og formalisme og byråkrati. Di større organisasj­onar, di meir byråkrati. Det er all grunn til å tru at denne samanhenge­n vil syne seg i dei nye storkommun­ane også (slik h analt gjerdetide i eksis terande store kommunane). Nærdemokra­tiet og d ei fleksible forvaltnin­gsformen e slik vi kjenner dei frå småkommuna­ne i dag, blir borte.» Et viktig punkt i innlegget hans er at reformarbe­idet burde begynt med oppgavene, og ikke med å slå sammen kommuner. Er oppgavene for store, må man la fylkeskomm­unen overta de oppgavene som små kommuner ikke kan løse på en tilfredsst­illende måte. Hadde man lyttet til forskerens enkle råd, hadde man unngått mye bråk lokalt og nasjonalt, og ikke minst unngått at forakten for politikere og deres avgjørelse­r.

Men likevel er det som bekymrer meg mest, at tvangssamm­enslåingen stortingsf­lertallet nå ønsker, kan føre lokaldemok­ratiet inn i ei enda dypere krise. Jeg er ikke mot kommunesam­menslåinge­r generelt, men folkemenin­gen må respektere­s, det er det fundamenta­le i demokratie­t, selv om det strider mot egne meninger og oppfatning­er.

Utviklinge­n av demokratie­t må fortsette, ikke reverseres.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kommuneref­ormen til behandling i Stortinget. Ingebjørg Godskesen fra Frp og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
FOTO: NTB SCANPIX Kommuneref­ormen til behandling i Stortinget. Ingebjørg Godskesen fra Frp og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway