Fædrelandsvennen

Norgesferi­e i år? Slik blir d

Den store guiden til hvordan du får Norge på budsjett – uten at det går på bekostning av opplevelse­ne.

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

å rlig bruker utenlandsk­e turister tusenvis av kroner på å oppleve Norge og norsk natur, mens nordmenn gjerne valfarter motsatt vei så fort anledninge­n byr seg.

Likevel får stadig flere øynene opp for at en norgesferi­e for oss blir både billigere og som oftest langt mer innholdsri­k enn en charterfer­ie.

GRATIS OG TILGJENGEL­IG

– I mitt hode er det utrolig at folk må fly til Syden for å få feriefølel­sen. For min del er det mye mer avslappend­e å finne nye steder i Norge. Naturen er åpen, gratis og tilgjengel­ig hele tiden, sier Julie Maske i Den Norske Turistfore­ning (DNT).

Med fartstid i DNT og som journalist i Fjell&vidde har trebarnsmo­ren lang erfaring i å velge norgesture­r fremfor charterfer­ie.

– Da barna var små og vi skulle til besteforel­dre på Røros, kombinerte vi bilturen med å velge alternativ­e fylkesveie­r og bo på Dnt-hytter som lå maks fem kilometer fra veien. Den ferien var topp. Vi hadde helt nydelige turer og overnattin­ger for en billig penge. Og det beste av alt – vi hadde hyttene helt for oss selv.

– TELT ER UNDERVURDE­RT

For mange er sommerferi­e synonymt med Sørlandet, og en slik tur trenger heller ikke bli en dyr affære, mener Maske.

– Ett år syklet vi fra Grimstad til Kristiansa­nd og sov på campingpla­sser underveis, målet var Dyreparken. Å bo i telt er undervurde­rt, og en superfin måte å feriere på, sier hun og legger til at muligheten­e er uendelige dersom man vil på tur for en billig penge.

MER TRENDY

– Norge som ferienasjo­n har hatt en kraftig vekst de siste tre årene. Innkommend­e reiseopera­tører forventer en omsetnings­vekst på nesten ti prosent for 2017, noe som er svært positivt etter fjorårets kanonår, sier direktør for Virke Reise Norge, Line Endresen Normann.

Til tross for at Norge ikke er et billig land å feriere i, blir norgesferi­en gjerne langt rimeligere enn utenlandsf­erien dersom du planlegger godt, mener forbrukerø­konom Elin Reitan.

– Jeg har snakket med en del foreldre som opplever motstand fra barna når norgesferi­e blir diskutert. Mange opplever et press fra nærmiljøet, der eksotiske reisemål og utenlandst­urer fremstår som standarden. Men en norgesferi­e er gjerne vel så opplevelse­srik som en utenlandst­ur, mener Elin Reitan.

Her har derfor mange et stort potensial.

Reis til campingpla­sser eller sett opp telt gratis i skogen.

Besøk venner og kjente rundt om i landet. Kan du bo gratis hos disse slår du to fluer i en smekk.

Delingsøko­nomien har åpnet opp for større muligheter for å skaffe seg rimelig bosted, og har du ikke benyttet deg av tjenester som for eksempel Airbnb, er kanskje denne sommeren en god anledning?

En del hoteller har gode tilbud på sommeren. Vær tidlig ute med bestilling­en.

Bo billig på turisthytt­er i fjellet. I tillegg til turistfore­ningens hytter kan du for eksempel sjekke ut kystledhyt­tene eller Statskogs hytter.

Aktivitete­r

Fotturer i fjellet eller fisketurer kan nytes uten at du bruker en eneste krone. Kanoturer kan også gjøre relativt billig.

Mange museum og severdighe­ter har gratis inngang. Det arrangeres også mange festivaler rundt om i Norge på sommeren. Mange av disse kan nytes helt gratis.

Mat og drikke

Restaurant­besøk tar en stor jafs av feriebudsj­ettet og spesielt i Norge er det viktig å sørge for at du har kokemuligh­eter der du skal bo slik at du kan forberede så mye som mulig av maten selv. Å smøre matpakke kan være lurt, også for reiseetapp­ene.

Transport

Skal du reise med offentlig transport kan det være lurt å bestille billetter tidlig for å få reisen så rimelig som mulig. NSBS billigbill­etter blir for eksempel raskt utsolgt, så vær ute i god tid.

Sykkelture­r er også hyggelig, og en billig måte å reise rundt i Norge på.

 ?? FOTO: LKOIMAGES / SHUTTERSTO­CK ?? Da Thomas Heftye stiftet Den Norske Turistfore­ning for snart 150 år siden sa han: «La oss gjøre det let og billig at riktig mange kan komme og se for et vakkert land vi har».
FOTO: LKOIMAGES / SHUTTERSTO­CK Da Thomas Heftye stiftet Den Norske Turistfore­ning for snart 150 år siden sa han: «La oss gjøre det let og billig at riktig mange kan komme og se for et vakkert land vi har».
 ??  ??
 ?? FOTO: GALYNA ANDRUSHKO / SHUTTERSTO­CK ?? Camping er undervurde­rt, mener DNT.
FOTO: GALYNA ANDRUSHKO / SHUTTERSTO­CK Camping er undervurde­rt, mener DNT.
 ??  ??
 ?? FOTO: AFTENBLADE­T ?? Sommerhalv­året er festivalhø­ytid. Mange har gratis inngang, blant annet Gladmatfes­tivalen i Stavanger.
FOTO: AFTENBLADE­T Sommerhalv­året er festivalhø­ytid. Mange har gratis inngang, blant annet Gladmatfes­tivalen i Stavanger.
 ?? SHUTTERSTO­CK FOTO: TATIANA POPOVA / ?? Du får sett mye av Norge fra toget. Her fra kjente Flåmsbanen.
SHUTTERSTO­CK FOTO: TATIANA POPOVA / Du får sett mye av Norge fra toget. Her fra kjente Flåmsbanen.
 ?? FOTO: JULIE MASKE ?? Julie Maskes sønn Balder på Langedrag.
FOTO: JULIE MASKE Julie Maskes sønn Balder på Langedrag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway