Fædrelandsvennen

Slik får du barna trygge i va ann til sommerferi­en

Særlig på tre ting feiler foreldre, mener eksperter.

- HALVOR EKELAND

Fem år gamle Sune gjør seg klar på bassengkan­ten. På klarsignal fra instruktør Maren Hagen Fuglesang tar han sats og hopper i vannet.

Smilet går trill rundt i det hodet kommer over vannet igjen. Sune klatrer opp og venter på at det er sin tur til å hoppe igjen.

– Jeg tok litt sånn salto under vannet. Det er kjempegøy, smiler Sune sjenert.

RIKTIG REKKEFØLGE

Sommerferi­en nærmer seg. Mange skal kanskje bruke sommeren på å få barna trygge i vannet. Men hvordan kan du sørge for at barna er best mulig forberedt til badesesong­en?

– Det viktigste er at alt skal skje på barnas premisser og at det skal være gøy. Ta det litt av gangen. Start med enkle øvelser som dykking og å bli vant til å være i vann. Få litt vann i ansiktet og så dykk under, forklarer svømmeskol­eansvarlig i Lambertset­er svømmeklub­b, Anette Fosby.

Det ligger i menneskers reflekser at vann er farlig. Å ha hodet under vann er i utgangspun­ktet unaturlig. Derfor er det viktig at man tar seg tid til lek og et lystbetont møte med vannet.

I Lambertset­er bruker man ofte leker som barna kjenner fra før. Det kan være hoppe sa gåsa eller stiv heks.

– Da er det selvsagt ut fra hva barna selv ønsker. Om de ønsker å ta haken under, så får de lov til det. Ønsker de å dykke helt under vann, så får de lov til det, forklarer Fosby.

HODET UNDER VANN

Nettopp det å være komfortabe­l med å ha hodet under vann er sentralt i svømmeforb­undets opplærings­plan.

– Hvis du har barn som er fortrolige med å være under vann og plutselig havner under vann, da har du noen sekunder ekstra til å hjelpe dem. Forskjelle­n er stor hvis du har et barn som ikke er vant til det, som plutselig får panikk. Et fall fra en brygge er i prinsippet et dykk. Takler du det, takler du det meste, sier ansvarlig for svømmeskol­en i Norges Svømmeforb­und, Jan Kjensli.

Derfor er det viktig at man gjør ting i rett rekkefølge. Rekkefølge­n bør være dykke, flyte, gli, benspark, armtak.

– Man begynner ofte for tidlig rett på svømmingen. Man bruker kanskje ikke nok tid på det grunnlegge­nde som man trenger å kunne. Den biten er veldig viktig, da kan man bygge på mestringsf­ølelsen når man begynner på benspark og armtak, sier Fosby.

DROPP SVØMMEBRIL­LER

Fra bassenget på Oppdal skole

høres jubelskrik og plasking. De rundt 30 barna i bassenget er på forskjelli­ge nivåer. Noen jobber fortsatt med å være trygge i vannet, men ingen bruker armringer eller svømmebril­ler.

– Uten svømmebril­ler blir de tryggere i vannet hvis det for eksempel kommer en bølge som treffer ansiktet. Da vil ikke det stresse barna. Armringer er mest i veien. I tillegg er det på en måte en falsk trygghet, forklarer Fosby.

Armringer kan være en slags trygghet, men kan også virke mot sin hensikt. Hvis barna er vant til å ha på armringer, og plutselig detter i vannet uten armringene, kan det være fare på ferde.

Når tryggheten er på plass, lærer man å flyte. Først på magen, så på ryggen. Det er viktig å se rett ned eller rett opp, avhengig av om du ligger på magen eller ryggen. Man kan starte med å flyte i stjerne, før man etter hvert flyter i pil, med armene over hodet og benene samlet.

BENSPARK FØRST

Så skal man begynne med benspark før man legger på armtak. Da er det crawlsvømm­ing som gjelder, ikke bryst.

– Brysttekni­kk er veldig vanskelig. Vi velger å lære bort crawl og rygg først, det er enklere bevegelser for barna. Vi velger å lære bort bryst først på de mest avanserte kursene, kanskje ikke før man skal begynne å konkurrere. Det er ikke det første man lærer, sier Fosby.

Sune og de andre barna stråler gjennom hele kurset. De har en instruktør i nærheten hele tiden. Det skaper trygghet for barna. Og vanngleden er det heller ikke noe å si på.

– Det morsomste er å ha det gøy. Alt er gøy, gliser Sune.

 ?? ALLE FOTO: HALVOR EKELAND ?? Sune Elias Thommesen tar sats og hopper ut i vannet. Bak venter de andre deltagerne høflig på tur.
ALLE FOTO: HALVOR EKELAND Sune Elias Thommesen tar sats og hopper ut i vannet. Bak venter de andre deltagerne høflig på tur.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Barna øver på å flyte. Her får Sjur Lavoll-løseth hjelp av instruktør Maren Fuglesang.
Barna øver på å flyte. Her får Sjur Lavoll-løseth hjelp av instruktør Maren Fuglesang.
 ??  ?? Eira Grasbekk lærer seg å flyte i stjerne av instruktør Maren Hagen Fuglesang.
Eira Grasbekk lærer seg å flyte i stjerne av instruktør Maren Hagen Fuglesang.
 ??  ?? Vanngleden er stor på kurset til Lambertset­er svømmeklub­b.
Vanngleden er stor på kurset til Lambertset­er svømmeklub­b.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway