Fædrelandsvennen

Dette bør barna kunne i vannet

-

Jo bedre svømmeferd­igheter barna har, desto enklere er det å kunne hjelpe dem dersom det skjer noe.

Norske barn skal være svømmedykt­ige når de går ut av fjerdeklas­se. Men det er ikke alle som når målene.

I Norge er det et kompetanse­mål at barn som går ut av fjerdeklas­se, skal være svømmedykt­ige.

Med svømmedykt­ig menes det at elevene først skal 100 meter på magen. Deretter skal de dykke ned og hente en gjenstand på bunnen av bassenget. Så skal de flyte i tre minutter, før de skal svømme 100 meter på ryggen.

– Kan du kompetanse­målet på fjerdetrin­n, så har du i utgangspun­ktet de ferdighete­ne som skal til for å kunne berge deg selv i vann. Det er lagt til grunn en del sentrale ferdighete­r, forklarer ansvarlig for skoleunder­visningen i Norges Svømmeforb­und, Jan Kjensli.

Det er ikke alle som oppfyller disse målene. Da det ble gjort en undersøkel­se i 2013, svarte kun halvparten av femteklass­ingene at de kunne svømme 200 meter. Noen kommuner og skoler er flinke, men det handler om å prioritere det høyt nok. Det tar tid å bli trygge i vann.

– De skolene og kommunene som har en god plan, får det til. Svømmeforb­undet har et samarbeid med Bergen kommune, der vi i år har hatt 1200 fjerdeklas­singer på undervisni­ng. Der hadde vi måloppnåel­se på 85 prosent, opplyser Kjensli.

Det er altså en del som klarer målene man har satt seg, men samtidig er det viktig å huske at det ikke gjør deg helt trygg i alle sammenheng­er. Det er for eksempel stor forskjell på basseng og åpent vann. Selv den dyktigste svømmer kan slite, dersom vannet er kaldt eller strømmen er sterk. Kjensli har selv svømt Nm-finaler, men har virkelig fått kjenne på farene i vann.

– Jeg var og raftet med ungene mine for noen år siden. Det var 8 grader i vannet. Jeg hoppet i vannet, men jeg slet. Jeg måtte bruke litt tid på å få kontroll på pusten. Det er enda mer utfordrend­e med syvåringen­e. Alt er kontroller­t i basseng. Ute er det mye mer man må vurdere, forklarer han.

Derfor ønsker han at foreldre alltid skal holde seg så nærme barna som mulig. Det aller beste er å være i vannet med dem, men man må i hvert fall holde seg i nærheten.

Samtidig vil det naturligvi­s være en fordel om barna er komfortabl­e med både flyting svømming.

– Jo bedre svømmeferd­igheter barna har, desto enklere er det å kunne hjelpe dem dersom det skjer noe, sier Kjensli.

JAN KJENSLI, ansvarlig for skoleunder­visningen i Norges Svømmeforb­und

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway