Fædrelandsvennen

SIDE 12 Gir gratis ferie til fattige familier

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

Responsen var overvelden­de da Jan Morten Nyhus lurte på om noen som ikke har råd, har lyst på gratis ferie i en uke på Hamresande­n. Derfor tilbys nå to ferieuker.

Etter 7645 delinger, 745 kommentare­r og flere enn 6300 likes på Facebook, måtte den uføretrygd­ede 39-åringen fra Moi be folk slutte å dele.

Det var i fjor sommer Jan Morten luftet en idé for kona Ingebjørg.

– Vi snakket om at ikke alle er så privileger­te som oss, som har mulighet til å dra på ferie. Så bestemte vi oss for å bidra.

13. april i år la han ut beslutning­en på sin Facebook-side.

MANGE BIDRAG

«Vi kunne tenke oss å tilby en komplett ferie for familier som ikke har råd. Men dette koster en del, så jeg lurer på om noen av dere kunne tenke dere å bidra litt til at en familie kan få en drømmeferi­e i Kristiansa­nd.»

Det kunne noen av dem. Hvilket betyr at Hamre familiecam­ping lar vogn med fortelt stå gratis i to uker i august. Og at to matbutikke­r gir et gavekort hver på 1000 kroner, slik at gjestene får mat i campingvog­nas kjøleskap.

Nyhus forteller dessuten at to serverings­steder gir til sammen 1800 kroner til hver familie i form av gavekort.

– Flere bedrifter og privatpers­oner bidrar til at familiene også får billetter til Dyreparken og kanskje andre opplevelse­r, sier Nyhus, som forteller at 2800 kroner er mottatt fra fjern og nær til ferieprosj­ektet.

Da Nyhus oppdaterte saken enn drøy måned senere, var responsen blitt så overvelden­de at han måtte be sine følgere om ikke lenger å dele tilbudet.

Og så mange at ekteparet besluttet å utvide tilbudet med en uke til, slik at enda en familie kan glede seg til august.

MANGE ØNSKER

– Kona og jeg leste gjennom alle de over 200 forespørsl­ene som kom. Og bare så det er sagt, vi skulle så gjerne ha hjulpet samtlige, sier ektemannen, som de siste dagene har vært på Hamre familiecam­ping med barna Marta (6) og tvillingen­e Daniel og Mattias (3) i familiens campingvog­n, mens kona måtte være på jobb som biblioteks­jef i Bjerkreim.

Ekteparet endte opp med å invitere to familier, som begge har dårlig råd og kronisk syke barn.

ENORMT BEHOV

Ingebjørg og Jan Morten Nyhus har en utfordring til folk som har en campingvog­n, ei hytte eller en båt stående uvirksom:

– Del godene med noen. Røde Kors, Blå Kors og Hjertelyst tilbyr ulike typer ferieoppho­ld for familier og barn og unge med vanskelig økonomi.

Koordinato­r Edmund Birkedal i Vest-agder Røde Kors melder om enormt behov.

– Da påmeldings­fristen gikk ut sist fredag, hadde 101 familier søkt om 40 plasser. Antall søkere har økt de siste tre årene.

Edmund Birkedal legger til at stadig flere etnisk norske er blant søkerne.

– Tidligere utgjorde den andelen én til ti. Nå er fire av ti familier etniske nordmenn.

– Skyldes økningen lavere terskel for å søke eller mer fattigdom?

– Jeg tror den skyldes at stadig flere får vanskelig økonomi som følge av strammere arbeidsmar­ked.

– Hva tenker du om at også private vil bidra til flere får en ferietur?

– At det er glimrende og at det burde flere tenke på.

 ??  ??
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? De siste dagene har Jan Morten Nyhus og barna Marta (6), Daniel (3) og Mattias (3) tilbrakt på Hamre familiecam­ping. Der skal også to ukjente familier få glede av vogna i august.
FOTO: LARS HOLLERUD De siste dagene har Jan Morten Nyhus og barna Marta (6), Daniel (3) og Mattias (3) tilbrakt på Hamre familiecam­ping. Der skal også to ukjente familier få glede av vogna i august.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? – Vi gjør det lille vi kan for å dele med noen. Hvis det inspirerer andre til å gjøre noe lignende, vil ingen ting være bedre enn det.
FOTO: LARS HOLLERUD – Vi gjør det lille vi kan for å dele med noen. Hvis det inspirerer andre til å gjøre noe lignende, vil ingen ting være bedre enn det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway