Fædrelandsvennen

Ny tunnel under Oslofjorde­n

- NTB

De siste endringene i Nasjonal transportp­lan er på plass. Ringeriksb­anen fremskynde­s, det blir ikke bro over Oslofjorde­n og E6 i Gudbrandsd­alen må vente.

Det ble klart da transporto­g kommunikas­jonskomite­en la fram sin innstillin­g til Nasjonal transportp­lan (NTP) for Stortinget mandag.

De fire samarbeids­partiene har satt punktum for diskusjone­n om det bør bygges bro over Oslofjordt­unnelen. I NTP har regjeringe­n satt av 4,5 milliarder kroner til et nytt tunnelløp, men har fram til nå ikke tatt et endelig valg. Et alternativ har vært stenging av Oslofjordt­unnelen og isteden broforbind­else mellom Frogn og Røyken via Håøya.

– Målet er oppstart i første periode. Det vil gi betydelig bedre trafikksik­kerhet med et nytt tunnelløp når dette kommer i gang, sier Nikolai Astrup (H), leder av transportk­omiteen.

Det er nå klart at det ligger an til byggestart på Ringeriksb­anen i 2021, og at det er et mål å komme i gang med utbedring av E16 mellom Arna og Stanghelle samme år.

– Det jobbes med å få ned kostnadene. Vi må få til et prosjekt som gjør at man kan få sammenheng­ende utbygging på denne rasutsatte strekninge­n, sier Krfs samferdsel­spolitiske talsmann Hans Fredrik Grøvan.

Innstillin­gen åpner dessuten for forskutter­ing av farleder og fiskerihav­nutbygging­er. Mange av disse prosjekten­e lå opprinneli­g i den siste seksårsper­ioden fra 2024 til 2029. Nå kan de flyttes fram ved at kommuner, fylkeskomm­uner og private forskutter­er deler av regningen, og så får pengene tilbake senere.

– Det har vært et sterkt ønske fra mange fiskerihav­ner langs kysten som taper på ikke å komme i gang. Vi åpner for et prinsipp som lar disse prosjekten­e realiseres tidligere enn vi hadde lagt opp til, sier Grøvan.

Haukelitun­nelen på E134 er et prosjekt som også kan påbegynnes tidligere enn foreslått. Det vil bli delvis finansiert gjennom bompenger, og bompengese­lskapet skal legge ut midlene i den første perioden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway