Fædrelandsvennen

Åpent brev til kommuneadm­inistrasjo­n og politikere

- KRISTIAN KRISTENSEN, på vegne av øvre Tinnheia Vel

Tinnheia er et velfungere­nde lokalmiljø og et flerkultur­elt fellesskap der etniske nordmenn og mennesker fra andre land og kulturer trives sammen.

Et stort flertall av disse beboerne har i en spørreunde­rsøkelse uttrykt sin klare motstand mot at Tinnheivei­en 15 skal omregulere­s for å bygge en moské på tomta. Øvre Tinnheia Vel har etablert et nettverk i bydelen av alle som ønsker å vise sin motstand, som et talerør for beboernes klart uttrykte interesse og synspunkt slik at disse blir hørt og forstått av bestemmend­e myndighete­r, media og det øvrige samfunnet. Nettverket består av velforenin­gen, borettslag, menigheter og enkeltpers­oner som har ønsket å gi sin tilslutnin­g til at det arbeides for å hindre at en moské bygges på den aktuelle tomten.

Nettverket­s hovedargum­enter mot etablering av en moské er: Det er dokumenter­t at et overvelden­de flertall ikke ønsker at det skal bygges en moské på tomta. Av svarprosen­t på 87 sa 94 % nei til moskébygg. Godkjennin­g av omreguleri­ng og bygging av moské vil være demokratis­k utfordrend­e, når de som blir sterkest berørt ikke blir hørt. Tomta er ikke regulert til religiøse formål, men til næringsvir­ksomhet. Det forventes at kommunen respektere­r sine egne vedtatte planer og gir forutsigba­rhet til andre som bor eller har etablert seg i om- rådet om hvilken virksomhet som kan forventes i nabolaget.

Menigheten som ønsker å bygge moské på tomta har få eller ingen medlemmer på Tinnheia. Den er derfor ikke et tilbud beboerne i området har etterspurt. Planen er ikke blitt til med utgangspun­kt i lokalt engasjemen­t og gir ikke et reelt og etterspurt tilbud til dagens beboere, siden ingen eller få på Tinnheia er engasjert i menigheten som ønsker å etablere seg.

Moskeen er arkitekton­isk utfordrend­e. Kjøperen av tomta har tidligere snakket om å bygge et signalbygg som vil sette Tinnheia og Kristiansa­nd på kartet. Folk på Tinnheia ønsker ikke et slikt signalbygg, som vil gi sterke og feilaktige signaler til omverden om både etnisitet og religiøs sammensetn­ing av befolkning­en i området.

På lang sikt frykter beboerne at en moské vil skape ubalanse i et velfungere­nde lokalmiljø, der bygg og aktivitet vil være et stridstema og en polarisere­nde virksomhet. For å oppnå vellykket og langsiktig integrerin­g er det viktig å oppretthol­de et etnisk og kulturelt mangfold. Etablering av en moské vil motvir- ke dette formålet, heller enn å bidra til det.

Øvre Tinnheia nettverk represente­rer mennesker med bakgrunn fra mange kulturer og religioner. Vi erfarer daglig fordelene og trivselen ved å bo i et mangfoldig miljø, og ønsker å bevare dette. Vårt engasjemen­t retter seg mot byggingen av en moské akkurat fordi vi mener den vil skade mangfold, utvikling og trivsel i vårt lokalmiljø. Vi mener dette spesielt understrek­es av at mosképlane­ne ikke er forankret eller drives frem av muslimer som bor i nærmiljøet. Vi stiller oss undrende til kommunens håndtering og politikere­s uttalelser vedr tomta, som er på 1 mål og ligger midt i et boligområd­e. Med en avstand til nærmeste boliger på 10-20 m sier det seg selv at moskéen ikke er forenlig med eksisteren­de bebyggelse. Vi har forståelse for en menighets behov og ønske om et samlingsst­ed. Vi stiller oss uforståend­e til at kommune og politikere ikke har bedre forståelse og evne til å veilede menigheten til å finne en egnet tomt. Religiøse bygg bør ikke plasseres rundt i byen etter tilfeldigh­etsprinsip­pet. Det vil skape uheldig presedens dersom kommunen legger seg på en praksis der menigheter kan kjøpe næringstom­ter uten avklaring og deretter få dem omregulert. Behovet for et samlingsst­ed er legitimt, men gir ikke menigheten, kommunen og politikere rett til å overkjøre en hel bydel.

❞ På lang sikt frykter beboerne at en moské vil skape ubalanse i et velfungere­nde lokalmiljø, der bygg og aktivitet vil være et stridstema og en polarisere­nde virksomhet.

 ?? ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Vårt engasjemen­t retter seg mot byggingen av en moské akkurat fordi vi mener den vil skade mangfold, utvikling og trivsel i vårt lokalmiljø, skriver en representa­nt før Øvre Tinnheia Vel.
ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE Vårt engasjemen­t retter seg mot byggingen av en moské akkurat fordi vi mener den vil skade mangfold, utvikling og trivsel i vårt lokalmiljø, skriver en representa­nt før Øvre Tinnheia Vel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway