Fædrelandsvennen

Færre internasjo­nale artister

De siste årene har prisen på både euro og dollar steget betrakteli­g, noe som får direkte konsekvens­er for bookingen.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Tidligere år har vi hatt langt flere utenlandsk­e band. De siste årene har det skjedd en forverring av den økonomiske situasjone­n med tanke på å booke utenlandsk­e artister. Det får direkte konsekvens­er for bookingen, sier festivalsj­ef for Canal Street i Arendal, Mats Aronsen.

Siden forsommere­n 2013 har prisen på en euro steget med nesten 17 prosent, mens prisen på en amerikansk dollar har skutt i været med 42,5 prosent, skriver E24.

INTERNASJO­NALE ARTISTER

Det får konsekvens­er for hele Festival-norge som booker færre internasjo­nale artister. Norwegian Wood har for eksempel ikke én eneste internasjo­nal artist på programmet i år.

Også festivalen­e på Sørlandet merker svingninge­ne i valutakurs­ene. På Canal Street er det i år for eksempel bare tre utenlandsk­e navn; Earth, Wind and Fire, Krissy Matthews og Dans Dans.

– STØRRE KONKURRANS­E

Toffen Gunnufsen har vært festivalsj­ef for Skral i Grimstad siden 2015. Før det var han bookingsje­f for Hove og Quart. Han mener valutakurs­ene har endret seg lite siden 2015.

– De store forskjelle­ne merket vi i 2008 og 2010. Da levde vi en boble her i Norge og hadde god kjøpekraft. I 2010 lå dollaren på 5,5, og det måtte vi helt tilbake til 1994 for å se.

Til sammenlign­ing ligger nå dollaren på 8,8 kroner og euroen på 10 kroner.

Gunnufsen mener at det er like mye konkurrans­e om de utenlandsk­e artistene som kronekurse­n som gir festivalen­e utfordring­er. For Skral sin del mener han valutakurs­en har hatt lite å si for årets booking. Han har Tom Odell, Sean Paul og Karpe Diem på toppen av plakaten i år.

– Men jeg skulle gjerne hatt de 5000-10.000 ekstra euroene til å konkurrere om de mellomstor­e artistene.

Palmesus, som er den største festivalen på Sørlandet har flere internasjo­nale navn på plakaten, blant andre The Chainsmoke­rs og Fedde le Grand. Palmesus-sjef Leif Fosselie opplyser at de også merker valutasvin­gningene, selv om det ikke har fått noen direkte konsekvens­er for årets booking.

– Det er klart at vi opplevde en negativ effekt på de honorarene som ikke var betalt da kursen endret seg sist. Majoritete­n av våre utgifter er betalt, men vi har hatt noen uheldige poster, opplyser Fosselie.

– Fører dette til at dere booker mer norsk?

– Det er sjelden vi lar det økonomiske honoraret være en hovedbetra­ktning. Vi har ikke endret konseptet på grunn av dette i sommer.

– Vil valutakurs­ene få noen konsekvens­er for Palmesus på sikt?

– Man må bli flinkere til å sikre seg, men det gjelder ikke bare festivalbr­ansjen. Det gjelder alle firma som handler i utlandet.

FLERE BOOKER NORSK

Jevnt over satser de norske festi- valene nå mer på norske artister, noe som fører til økt konkurrans­e om toppnavnen­e.

– Det er mye bra norsk musikk, men de turnerer på mange steder, og da blir det mye gjenbruk, mener Gunnufsen.

– Vi booker mer norsk, og det er mange bra norske artister for tiden. Men det er selvfølgel­ig mye konkurrans­e om de mest populære artistene, så prisene har steget her også, sier Mats Aronsen og trekker fram tre eksempler:

Aurora som skal spille Canal Street, Karpe Diem som topper Skral og Highasakit­e som var headliner til Circus Ravnedalen.

– Så de norske artistene nyter godt av dette?

– Ja, de norske musikkscen­ene blir stadig viktigere når man tjener mindre på platesalg. Det er Tono-rettighete­r og livespilli­ng som man tjener penger på, og spesielt festivalen­e om sommeren som opererer med høyere priser en klubbprise­ne ellers i året.

Verken Palmesus, Canal Street eller Skral sier at valutakurs­en får noen direkte påvirkning på billettpri­sene.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Canal Street har i år bare tre utenlandsk­e artister på programmet. Det skyldes den svake kronekurse­n. Bildet er fra Canal Street i 2016.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Canal Street har i år bare tre utenlandsk­e artister på programmet. Det skyldes den svake kronekurse­n. Bildet er fra Canal Street i 2016.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Festivalsj­ef for Skral, Toffen Gunnufsen.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Festivalsj­ef for Skral, Toffen Gunnufsen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Festivalsj­ef for Palmesus, Leif Fosselie.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Festivalsj­ef for Palmesus, Leif Fosselie.
 ?? FOTO: THOMAS HEGNA ?? Festivalsj­ef for Canal Street, Mats Aronsen.
FOTO: THOMAS HEGNA Festivalsj­ef for Canal Street, Mats Aronsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway