Fædrelandsvennen

Dyrene som ikke lenger fins

- EN RANI HAGEN KATHLE-

BARNEBOK «Dyrene som forsvant»

Line Renslebråt­en Arneberg og den pyreneiske steinbukke­n – alt sammen fulgt av fargerike og flotte illustrasj­oner.

Her får man vite mye interessan­t om de ulike dyreartene, og dette tror jeg vil gjelde både for voksne og barn. Om den tasmanske pungulven får man vite at den har en egen dag i Australia, for å minnes at den en gang fantes.

Man får også vite en del om hvorfor dyreartene er utryddet, for menneskene kan påvirke de andre artene på mange ulike måter.

Om stephenkla­tresmett får man vite at det var en innført huskatt på en øy som utryddet arten, men vi får ikke vite noe om hvordan menneskene­s kattehold generelt påvirker det biologiske mangfoldet. Her, og på flere steder, savner jeg at større linjer trekkes. Dette gjelder f.eks. også gullpadden, som i følge forfattere­n er det første dyret som har blitt utryddet pga. kli- maendringe­ne. Dette skriver forfattere­n uten å si noe om hvordan. Det hjelper at det sist i boka kommer en kort og god innføring i hva det innebærer å være en utryddet dyreart, og hva man kan gjøre for å forhindre at dyrearter dør ut.

Informasjo­nen er av akkurat passelig mengde, og som bildebok er den veldig fin å bla i. Å nevne at den på et sted veksler mellom ordene «rase» og »art»kan for noen kanskje virke som flisespikk­eri, men undertegne­de mener helt klart at det er viktig å ha orden på begrepene. Ellers savner jeg en innholdsli­ste i boka, det kunne vært praktisk å slå opp på de ulike dyreartene.

Alt i alt en fin og informativ bok om verdens triste realiteter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway