Fædrelandsvennen

Holder ikke det den lover

- VALERIE KUBENS

SAKPROSA «Norske tabuer»

Sanna Sarromaa Spartacus

Jeg hadde ventet en seriøs analyse og gjennomgan­g av norsk kulturs skjulte irrganger, men blir servert mer eller mindre godt analyserte sleivspark om forhold som er godt kjent, og som det er grundig debatt om i den norske offentligh­eten. Følgelig er de vel neppe å betrakte som tabuer.

Så er da boka også en samling av tidlig skrevne blogger og kronikker fra den finske forfattere­n Sanna Sarromaa, og er antakelig ikke ment som helhetlig presentasj­on, avsløring og analyse av norsk kultur. Skuffelsen er altså skapt av forlaget, som presentere­r boka som noe annet enn den egentlig er.

Det første forfattere­n presentere­r som norsk tabu, er holdningen til integrerin­g av utviklings­hemmede i norsk skole. Der viser hun til en voldsom mediedebat­t som oppsto etter at hun som venstrepol­itiker stilte kritiske spørsmål til politikken. Det som imidlertid ikke kom fram, verken av mediedebat­ten eller av forfattere­ns refleksjon­er i etterkant, var at debatten foregikk på feil premisser. Praksisen for integrerin­g av barn med utviklings­forstyrrel­ser er ikke helt slik som hun og mediene fastslo.

Likeledes er kritikken hennes av manglende innsats for flinke elever i norsk skole ingen tabu lenger, men del av en pågående debatt.

Arroganse og nedlatenhe­t er et dårlig retorisk virkemidde­l dersom en ønsker å nå fram til meningsmot­standere. Her er et knippe påstander fra boka:

«Små kommuner, små hjerner». «Nordmenn er vant til å ikke kreve eller levere prima på noe felt». «Nordmenn oppførte seg som bortskjemt­e unger til de nyrike.» (Om arbeidsmor­al).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway