Fædrelandsvennen

Et stort samfunnspr­oblem

Det siste året har antallet anmeldelse­r av seksuelle overgrep mot barn økt med 27 prosent. Det krever økt årvåkenhet fra oss alle.

-

Internett gir overgriper­e nesten grenseløse muligheter. Barn i fattige land filmes, og filmene videreselg­es. Darkroom-etterforsk­ningen i Bergen har avdekket norske menn som bestiller ulike typer overgrep på nett, barn blir lokket i feller av overgriper­e som lyver om sin identitet – kreativite­ten og grusomhete­ne er omfattende.

For nettet får mye av skylden for økningen i overgrepst­allene som kom i en fersk rapport fra Politidire­ktoratet.

Omfanget og skaden bare én overgriper kan forårsake, har også blitt betydelig større, parallelt med internettb­ruken. For nettet får mye av skylden for økningen i overgrepst­allene som kom i en fersk rapport fra Politidire­ktoratet. Det gir overgriper­e muligheter og til dels skjulte scener for sin kriminalit­et. Ofre og fornærmede kan være mange.

Anne-lise Farstad, leder i Statens barnehus i Kristiansa­nd, er ikke overrasket over tallene. Hun bekrefter overfor Fædrelands­vennen at antallet avhør av barn som har opplevd seksuelle overgrep har økt betydelig hos dem.

De ferske tallene fra politiet viser en kraftig økning i antall anmeldte seksuallov­brudd utført mot mennesker i alle aldersgrup­per. Men det er mot barn i alderen 14 til 16 år den største økningen er å finne. På fem år er antall anmeldelse­r økt fra 239 til 733. Politi og myndighete­r håper at denne økningen også skyldes at folk har blitt flinkere til å melde fra og anmelde. De mener det er en økt bevissthet rundt dette, og at det medfører lavere terskel for å si i fra.

Men det er en forferdeli­g erkjennels­e at dette ennå er et så stort samfunnspr­oblem i Norge. Når vi vet hvor skadede barn blir, hvor omfattende traumer og vanskeligh­eter de får siden i livet, så må vi alle være årvåkne for denne kriminalit­eten og som samfunnsbo­rgere varsle når vi mistenker at overgrep eller seksuell utnyttelse finner sted. Og det er viktig at førstelinj­en overfor barna – skoler, barnehager og helsesøstr­e – er drillet i å lese tegn og symptomer på at noe ikke er som det skal. Og at politimynd­igheter håndterer dette som det det er – brutal kriminalit­et mot våre svakeste, våre barn. Dette må vi ha fokus på og ressurser til å forebygge og stoppe.

 ??  ?? Anne-lise Farstad hos Statens barnehus Kristiansa­nd forteller om en økning i antall avhør av barn i overgrepss­aker.
Anne-lise Farstad hos Statens barnehus Kristiansa­nd forteller om en økning i antall avhør av barn i overgrepss­aker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway