Fædrelandsvennen

95 barn har meldt fra i år

Stadig flere barn melder fra om overgrep i Agder. I strid med loven øker også ventetiden før barna kommer til avhør.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Jeg kunne ønske at det ikke var sant, men jeg må dessverre bekrefte at det stemmer. Vi har hatt en så kraftig økning av anmeldte saker at vi ofte ikke kommer i mål med avhør av barna innen fristen, sier fungerende leder ved avsnitt for vold og seksuelle overgrep i Agder politidist­rikt, Anita Kleveland.

Mandag skrev Fædrelands­vennen at antallet anmeldelse­r av seksuelle overgrep mot barn har økt med 27 prosent i Norge.

27 PROSENT ØKNING I AGDER

Politiet i Agder bekrefter at de nasjonale tallene også er reelle for Sørlandet.

– Vi har merket en stor økning det siste året. Ikke bare antall fornærmede, men også antall saker. Det er bekymrings­verdig, og en svært trist utvikling. Samtidig er det bra at flere barn våger å si ifra, sier Kleveland videre.

I 2017 har politiet i Agder registrert 95 barn under 18 år som fornærmet i sedelighet­ssaker (voldtekt, incest og andre seksuelle handlinger). Av disse er hele 66 barn under 14 år.

Tallet er en økning på nærmere 27 prosent fra samme periode i fjor. Innen juni 2016 hadde politiet i Agder registrert 75 barn som fornærmet i sedelighet­ssaker, og 170 barn innen året var omme. Av de 170 var 108 barn under 14 år.

– Det er flere faktorer som bidrar til økningen. Avdekking av mørketall og økt fokus har vært avgjørende. Samtidig har det definitivt vært en reell økning av overgrep på nett, også i vårt distrikt, sier politilede­ren.

REKKER IKKE TIDSFRISTE­N

Ifølge norsk lov skal barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep avhøres innen en uke etter anmeldelse­n er levert. Politiet i Agder bekrefter at de ved flere anledninge­r ikke klarer å holde fristen.

– Det er utrolig trist, men det handler om ressurser. Den siste tiden har vi blant annet hatt et stort kapasitets­problem ved Barnehuset i Kristiansa­nd, sier Kleveland.

Barnehuset­s oppgave er å sørge for tilrettela­gte avhør av barn, ungdom og voksne med psykisk utviklings­hemming som har vært utsatt for seksuelle overgrep eller vold.

– I de siste månedene har vi av flere sammensatt­e årsaker hatt flere fristbrudd enn tidligere, sier Anne-lise Farstad, leder i Statens barnehus Kristiansa­nd.

I april måtte nesten halvparten av de fornærmede barna vente over tidsfriste­n før politiet i Agder hadde tid til avhør.

STORE KONSEKVENS­ER

Fristbrudd kan medføre store konsekvens­er for barna.

– Det er svært negativt for barna. De kan blant annet begynne å glemme ting, eller så orker de ikke prate om det lenger. På den måten går bevismater­iale tapt, sier Kleveland.

Kleveland påpeker at det kreves mer ressurser til politiet og barnehuset for å løse problemet.

– Vi sliter veldig med ressurser. Jeg har vært leder her i ett år, og det har vært utrolig travle dager. Det er helt nødvendig med mer personell for å kunne håndtere dette på en god måte, sier Kleveland videre.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Antallet anmeldelse­r av seksuelle overgrep mot barn har økt med 27 prosent i Norge. – Tallene er reelle også i vårt distrikt, sier leder ved avsnitt for vold og seksuelle overgrep i Agder politidist­rikt, Anita Kleveland.
FOTO: JACOB BUCHARD Antallet anmeldelse­r av seksuelle overgrep mot barn har økt med 27 prosent i Norge. – Tallene er reelle også i vårt distrikt, sier leder ved avsnitt for vold og seksuelle overgrep i Agder politidist­rikt, Anita Kleveland.
 ??  ?? Fædrelands­vennen hadde i går hovedoppsl­ag på overgrep mot barn.
Fædrelands­vennen hadde i går hovedoppsl­ag på overgrep mot barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway