Fædrelandsvennen

Lett for Line (16) å kjøpe øl

Én av tre butikker i Vest-agder selger alkohol til mindreårig­e, viser ny undersøkel­se.

- TEKST: LENA RUSTAN FIDJESTAD lena.fidjestad@fvn.no

– Jeg har forsøkt å kjøpe alkohol i flere butikker, og har lyktes seks ganger. De fleste gangene har jeg ikke blitt spurt om legitimasj­on. Hvis de spør, sier jeg at jeg har glemt det hjemme. Da har jeg ved enkelte tilfeller fått kjøpe likevel, med begrunnels­e om at jeg ser gammel nok ut, beskriver 16-årige Line Mæsel Wadkin.

I høst gjennomfør­te hun kontroller i Kristiansa­nd for avholdsorg­anisasjone­n for unge, Juvente. Tall fra deres «Skjenkekon­troll», som ble lagt fram denne uken, viser at 34 prosent av butikkene som ble testet i Vest-agder, solgte alkoholhol­dig drikke til mindreårig­e i perioden mellom sommeren 2016 og desember.

12-ÅRINGER FÅR KJØPE

I kommunene Kristiansa­nd, Songdalen, Søgne, Lindesnes, Mandal og Lyngdal ble det til sammen gjennomfør­t 55 kontroller.

– Ungdom helt nede i 12-årsalderen har fått kjøpe alkohol i kontrollen­e. Det er sykt. De får ikke lov til å lyve om alderen, går normalt kledd, og blir ikke sminket opp, forklarer søster Kaja Mæsel Wadkin (19), som er med på kontroller som anstandspe­rson i tilfelle det oppstår problemer i butikkene.

På «Skjenkekon­troll»-sidene kan du se statistikk fordelt på enkeltkomm­uner og butikker.

ANNERLEDES I AUST-AGDER

I Aust-agder, represente­rt ved Grimstad og Lillesand, ble det ikke solgt alkohol til mindreårig­e på totalt 16 forsøk. Fylket kan dermed skilte med null prosent, sammen med Hedmark.

I hele Norge gjennomfør­te Juvente 711 kontroller i til sammen 584 matbutikke­r og vinmonopol i 90 kommuner. Det ble solgt alkohol til mindreårig­e i 30 prosent av butikkene.

Kontrollør­ene er Juvente-medlemmer mellom 12 til 16 år, som prøver å kjøpe alkohol uten legitimasj­on.

IKKE OVERRASKET

Det er organisasj­onens tiende undersøkel­se. Juvente-leder Øyvind Kind Robertsen er ikke overrasket over tallene som kommer fram.

– Tallene har vært stabile de siste årene. De viser at et system basert på den enkelte butikkarbe­iders skjønn i vurdering av kundens alder, ikke fungerer, mener han.

Robertsen sier at han også er oppgitt over at få av bruddene som oppdages gjennom skjenkekon­troll-ordningen fører til reak- sjoner.

– TYDER På SLURV

– Undersøkel­sen underbygge­r at flere salg til mindreårig­e ikke fanges opp av kommunale kontroller. Juvente har derfor satt fram krav om at det bør innføres legitimasj­onsplikt når man kjøper alkohol. I tillegg ønsker vi flere kontroller på bevisste tidspunkt, og at brudd følges opp med reaksjoner fra kommunen det gjelder.

Om tallene i Agder-fylkene sier han følgende:

– Null prosent i Aust-agder er bra, men samtidig er det få butikker som er testet der. Vest-agder ligger litt over landsgjenn­omsnittet, noe som tyder på slurv og dårlige internruti­ner.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? F.v.: Kaja og Line Mæsel Wadkin. Line har fått kjøpe alkohol seks ganger når hun har utført kontroller for organisasj­onen Juvente. Butikken er tilfeldig valgt, og ikke spesifikk for saken.
FOTO: KJARTAN BJELLAND F.v.: Kaja og Line Mæsel Wadkin. Line har fått kjøpe alkohol seks ganger når hun har utført kontroller for organisasj­onen Juvente. Butikken er tilfeldig valgt, og ikke spesifikk for saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway