Fædrelandsvennen

Eks-advokat dømt til ubetinget fengsel

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Påtalemynd­igheten mente tingretten­s dom var for mild. Nå har lagmannsre­tten endret straffen fra samfunnsst­raff til ubetinget fengsel.

Tidligere Grimstad-advokat Harald Øyvin Hol (46) ble i januar dømt til 180 timers samfunnsst­raff av Aust-agder tingrett. Påtalemynd­igheten, som hadde bedt om sju måneders fengsel, mente reaksjonen var for mild og anket dommen til Agder lagmannsre­tt.

Lagmannsre­tten har nå fastsatt straffen til seks måneders fengsel. Halvparten ble gjort betinget, slik at tre måneder må sones i fengsel.

Eks-advokaten har erkjent å ha underslått 50.000 kroner fra et dødsbo i september 2013, samt 350.000 kroner fra en privat stiftelse i januar 2015. Pengene ble senere tilbakebet­alt.

FORSØKTE å UNNGÅ KONKURS

46-åringen jobbet som advokat i Grimstad fra 2011 til han leverte fra seg bevillinge­n i august 2014. I oktober 2014 begynte han i job- ben som byggesaksl­eder i Lillesand kommune, en jobb han fortsatt har.

Han ble styreleder for Gudrun Uglands Legat i 2011, et verv han beholdt også etter han sluttet som advokat i 2014.

Lagmannsre­tten legger til grunn at underslage­t fra stiftelsen i hovedsak ble benyttet for å unngå konkurs etter et krav fra skattemynd­ighetene.

– Jeg mente at skattekrav­et var feil. Det er ikke ment som en unnskyldni­ng for at jeg tok pengene, men skatteetat­en kom etterpå fram til at de var enig i at kravet var feil og jeg har nå fått tilbake over 500.000 kroner, fortalte 46-åringen da saken ble behandlet som en tilståelse­ssak i AustAgder tingrett.

«VOKSTE HAM OVER HODET»

Mannen har forklart at han slet med helseplage­r i perioden underslage­ne ble begått. Lagmannsre­tten legger til grunn at helseplage­ne førte til at utfordring­ene i advokatfir­maet «vokste ham over hodet». Disse omstendigh­etene og den uforbehold­ne tilståelse­n har hatt betydning i formil- dende retning.

Retten konkludere­r likevel med at han må idømmes en ubetinget fengselsst­raff.

«Når advokater urettmessi­g forgriper seg på betrodde midler, represente­rer det et alvorlig tillitsbru­dd som krever streng strafferea­ksjon», heter det i dommen.

Fædrelands­vennen har vært i kontakt med 46-åringen, som opplyser at han ikke ønsker å kommentere saken. Det er ukjent om noen av partene vil anke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway