Fædrelandsvennen

Alarmanleg­gene testes i dag

- NTB

I dag klokka 12 kommer Sivilforsv­arets sirener og tyfoner til å gjalle over hele landet. Totalt skal rundt 1.250 varslingsa­nlegg testes.

Det er signalet «Viktig melding – lytt på radio» som sendes over sirenene i alle kommuner som har montert slike anlegg. Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

Det finnes også to andre signaler: ett som varsler ankomst av fiendtlige fly, samt et «faren over»-signal, men i testsituas­joner benyttes ikke disse signalene.

Varslingss­ystemet ble bygd ut under den kalde krigen, og det blir testet i januar og juni hvert år.

Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) mener det fortsatt er viktig å benytte slike signaler ettersom det er et system som fungerer, uavhengig av mobildekni­ng eller andre tekniske alternativ­er.

Varslingsa­nleggene kan bli brukt både i fred og krig for å varsle befolkning­en ved akutt fare. I fredstid for eksempel ved ulykker ved industrian­legg med påfølgende utslipp av giftige eller farlige stoffer.

Under togulykken i Lillestrøm i april 2000, da et propantog kolliderte med et godstog, ble også Sivilforsv­arets signalanle­gg tatt i bruk til varsling da folk måtte evakueres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway