Fædrelandsvennen

Konfliktlø­sing uten USA

USA glimrer med sitt fravær på fredskonfe­ransen Oslo Forum. EU er derimot klar til å spille en større rolle på den globale arenaen.

- NTB

Deltakerli­sta til Oslo Forum er hemmelig, men etter det NTB erfarer, er det ingen høytståend­e tjenesteme­nn fra Donald Trumps administra­sjon blant de drøyt 100 på lista, som blant annet omfatter en rekke nåværende og tidligere utenriksmi­nistre.

I fjor deltok John Kerry på konferanse­n i egenskap av USAS utenriksmi­nister. I år har USA imidlertid sendt to personer på lavere nivå.

PESSIMISME­N RÅDER

Bekymringe­n for at USA ikke lenger vil følge opp internasjo­nale forpliktel­ser, henger over årets konferanse der temaet er hvordan fred kan skapes i en ny geopolitis­k æra.

Trass i at sola omsider skinte på delegatene, er rammen dyster: Aldri før har verden vært rammet av så mange kriser og konflikter på én gang. I Syria, Irak, Jemen og Libya raser krig, mens Midtøsten er rammet av en eskalerend­e kri- se med brutte forbindels­er mellom Qatar og araberstat­ene.

– Vi lever i en pessimisti­sk og usikker verden, sier Indonesias utenriksmi­nister Retno Marsudi.

I tillegg er det igjen skapt usikkerhet om den iranske atomavtale­n som Trump har varslet at han «vil gjennomgå». Avtalen kom på plass i fjor etter årevis med forhandlin­ger.

– Avtalen virker. Den er ekstremt viktig for verdens trygghet, slo John Kerry fast da konferanse­n åpnet tirsdag.

– ELSKE FRED, IKKE MAKT

Kerry, som nå jobber for den amerikansk­e tankesmia Carnegie, retter også et tydelig spark mot Trump og hans «America First»-politikk. – Ledere må forstå at fredsskapi­ng skjer i fellesskap – innenfor multilater­ale strukturer. Vi trenger ledere som elsker fred mer enn makt, sa han og viste til at Iran og USA ikke hadde snakket sammen på 35 år før representa­nter for landene møttes i 2013.

– Dette kunne vi gjøre fordi vi hadde presidente­r som var villige til å investere politisk kapital, sa Kerry.

Dette har snudd med det amerikansk­e presidents­kiftet. Trump har beskyldt Iran for å være et arnested for terror og har i stedet omfavnet fienden Saudi-arabia.

Iran forsøker nå å spille en stadig viktigere rolle i Midtøsten, men føler seg truet, sier utenriksmi­nister Javed Zarif.

– Våre naboer er besatt av å ekskludere oss, konstatere­r han.

EU: – DIALOG VIKTIGST

Med et mindre aktivt amerikansk fredsdiplo­mati blir EU desto viktigere på den globale arenaen, mener EUS høyreprese­ntant Federica Mogherini.

– EU må flere steder ta ledelsen, og det gjør vi. Det finnes en europeisk vei til fred og sikkerhet, der dialog er vårt viktigste verktøy. EU har styrke til å spille en større global rolle. Verden trenger det, slår hun fast.

Samtidig sender hun et krystallkl­art signal til Trump om at atomavtale­n med Iran tilhører verdenssam­funnet.

– Jeg skal personlig se til at den blir fullt ut implemente­rt, sier hun.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? EUS høyrerepre­sentant Federica Mogherini og utenriksmi­nister Børge Brende (H) under pressekonf­eransen før åpningen av Oslo Forum på Losby Gods tirsdag.
FOTO: NTB SCANPIX EUS høyrerepre­sentant Federica Mogherini og utenriksmi­nister Børge Brende (H) under pressekonf­eransen før åpningen av Oslo Forum på Losby Gods tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway