Fædrelandsvennen

Produksjon­en øker mer enn tidligere

- NTB

Bedriftene­s produksjon øker mer enn tidligere, og tilgangen på arbeidskra­ft er blitt litt dårligere de siste tre månedene.

Bedriftene som er med i Norges Banks regionale nettverk, melder riktignok om at produksjon­en vokste moderat de siste tre månedene. Men veksten har styrket seg siden forrige periode, og kommer til å få opp dampen ytterliger­e det kommende halvåret, viser bedriftene­s forventnin­ger, ifølge rapporten.

Vekst i offentlige investerin­ger, dempet fall i oljesektor­en og økt etterspørs­el fra det private næringsliv­et har styrket veksten.

Inntrykket er at utviklinge­n i norsk økonomi har passert bunnen og så vidt har begynt å få opp farten igjen.

– Veksten er sterk og økende utenfor oljerelate­rte sektorer, og bremsen i oljesektor­en avtar, sier sjefanalyt­iker Erik Bruce i Nordea Markets.

Andelen av bedriftene som rapportere­r om kapasitets­begrensnin­ger og problemer med tilgangen på arbeidskra­ft, har økt litt. Kontaktene oppgir at sysselsett­ingen har økt moderat, og de venter moderat sysselsett­ingsvekst også de neste tre månedene.

Samlet anslår kontaktene i Norges Banks regionale nettverk en årslønnsve­kst på 2,5 prosent for inneværend­e år, så vidt over rammen på 2,4 prosent fra frontfaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway