Fædrelandsvennen

LO og Ap

- JORUNN AASELLE OLSEN, Demokraten­e i Vennesla PER BIRKELAND OG HANS PETTER MJØLUND, på vegne av Christians­sands Byselskab

LO gir 10 millioner i valgkampst­øtte til Ap i år.

●● Det er 4 millioner mer enn i 2013. Valgkamp-pengene kommer i tillegg til en årlig støtte på 7 millioner kroner fra LO til fagpolitis­k arbeid mellom LO og Ap. Som takk vedtok Arbeiderpa­rtiet på landsmøtet i år at skattefrad­raget på fagforenin­gskontinge­nten skal dobles. I dag er den på kr 3850. Og en dobling blir 7700. Dette gir en skattelett­e på skyhøye 1 milliard kroner! Hva med å gi en milliard i skattelett­e for pensjonist­er heller? Jeg vil nesten påstå at Arbeiderpa­rtiet kjøper seg stemmer av de fag-organisert­e! Må si meg enig i Nho-sjef Kristin Skogen Lund som anklager LO for å prioritere valgkamp for Arbeiderpa­rtiet fremfor å løse viktige problemer/saker i arbeidsliv­et. Som tidligere hovedtilli­tsvalgt synes jeg å gi penger fra medlemskon­tingenter til Ap er hårreisend­e! «Arkitektur­guide for Kristiansa­nd» (s.126). Den er unik også i nasjonal sammenheng. Det finnes bare to bygg av denne typen igjen i landet vårt. 1900-tallet var elektrifis­eringens århundre. Dette fikk stor betydning for landets industrivi­rksomhet. Tidligere måtte anlegg plasseres der energien fantes, og det var ved fossefalle­ne. Elektrisit­eten gjorde at nå kunne energien transporte­res, og etablerere sto fritt til lokaliseri­ng av sin virksomhet. I vår kommune har vi ingen bevaringsv­erdige kraftstasj­oner. Det eneste vi har, er denne store transforma­torstasjon­en. Christians­sands Byselskab har påtatt seg oppgaven med å markere viktige kulturhist­oriske anlegg i vår by med en plakett. I denne sammenheng samarbeide­r vi med Oslo Byes Vel. Til nå har 40 bygninger/anlegg fått sin dokumentas­jon. En plakett til Trafostasj­onen er nå klar for bestilling. Da kampen om eierskapet til Agder Energi ble utkjempet i begynnelse­n av dette århundre, var lokalt eierskap et viktigste argument. Dette bør være et viktig moment også i denne saken.

Bevaringss­pørsmål vil alltid ha et økonomisk aspekt. Som kulturhist­orisk forening møter vi ofte dette problemet. I denne sammenheng – når vi har med en så robust institusjo­n som Agder Energi – burde dette problemet vært løsbart.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway