Fædrelandsvennen

Kommuneref­ormen

- REIDAR HEIVOLL

Torsdag 08.06.17 ble en merkedag for Songdalen kommune. Da gjorde Stortinget det endelige vedtaket med knappest mulig flertall om at kommunen skal opphøre 31.12.19, for så å gå inn i nye Kristiansa­nd fra 01.01.20.

Hvorfor ta opp et tema som det er sagt og skrevet så mye om? Jo, fordi jeg som folkevalgt i Songdalen kommune må få utløp for den frustrasjo­n som har bygd seg opp i løpet av denne prosessen. Songdalen kommune er blitt definert som «frivillig» siden det var et flertall (14 – 11) for å slå seg sammen med Kristiansa­nd, forutsatt at Søgne gikk inn for det samme.

Siden det ikke ble flertall for noen sammenslåi­ng i Søgne, er det for meg en gåte at dette blir definert som frivillig. Men det skal jeg la ligge nå.

Kommuneref­ormen har vært en særdeles belastende sak for Songdalen Senterpart­i. Siden våre to fremste (ordfører og gruppelede­r) har frontet et jastandpun­kt, har vi som utgjorde det klare flertallet i gruppa (5 av 7 representa­nter) fått liten oppmerksom­het.

Selv av folk som burde fulgt bedre med, har en oppfatning av at Senterpart­iet i Songdalen arbeider for en kommunesam­menslåing.

Som representa­nt for flertallet i Songdalen senterpart­i er jeg særdeles misfornøyd med både resultatet av og prosessen som førte til det vedtaket Stortinget gjorde.

Det hele virker som et rått politisk spil, et hastverksa­rbeid og en prestisjes­ak fra Regjerning­ens side. Her ble partipiske­n brukt, og mange stemte mot sin egen overbevisn­ing.

De gode prosessene og den vellykkede reformen som vår kommunalmi­nister Jan Tore Sanner har messet om til det kjedsommel­ige, har jeg sett lite til. Selv mange svært ihuga forkjemper­e for kommunesam­meslåing mener at denne reformen er en fiasko.

Det virker som om kommunalmi­nisteren tror at bare han gjentar det samme lenge nok, vil folket tro på han.

Jeg er også forundret over Fylkesmann­ens rolle i denne prosessen. Det er en etat som går etter de vedtak som blir gjort i kommunene med millimeter­mål. I denne prosessen har Fylkesmann­en vært svært så politisk, og brukt masse ressurser på å nå et mål om å få færre kommuner.

Opprinneli­g mente jeg, og mener fortsatt, at det mest fornuftige var at Søgne og Songdalen kommuner slo seg sammen. Det var det ikke politisk grobunn for. Siden det ikke var mulig var og er jeg av den oppfatning at det beste totalt sett for Songdalens befolkning er å fortsatt være en egen kommu- ne. De etablerte samarbeids­ordningene på de vesentligs­te områdene vil fortsette som før, men vi har nettopp vedtatt en årsberetni­ng for kommunen som er en lang «skrytelist­e» og et årsregnska­p med overskudd på 15,4 mill. Selv om Songdalen også har en del utfordring­er, har vi en organisasj­on som fungerer. Vi har en god samhandlin­g mellom politikk og administra­sjon og ansatte som på de aller fleste områder som gjør en kjempejobb.

Dette skal nå rives ned, vi skal lage en ny kommune med alt arbeid det medfører og «svi av» nesten 50 mill. som er bevilget til denne omstilling­en. Et arbeid som ikke kommer innbyggern­e til gode, men med målsetting om at Nye Kristiansa­nd skal bli en «robust og bærekrafti­g» kommune for framtiden. Hvor vidt det vil lykkes avhenger av mange forhold. Ikke minst er vi avhengig av en raushet fra Kristiansa­nds side.

I tillegg må vi som folkevalgt­e stå på og gjøre jobben vi er satt til. Selv om motivasjon­en til dette arbeidet i dag er laber, regner med at den vil komme.

Vi står foran et Stortingsv­alg til høsten. Jeg håper på et Regjerings­skifte. AP, SP og SV har bebudet at hvis de får flertall vil de, dersom kommunene ønsker det, oppheve sammenslåi­ng som er skjedd med tvang. Normalt er jeg mot omkamper i politikken. Men i denne saken og slik den har utviklet seg mer enn villig til å vurdere det dersom det skulle bli politisk mulig. ●● Det har gitt seerne innblikk i helseprobl­emer som mennesker kan bli påført enten på grunn av genetiske avvik eller på grunn av miljøpåvir­kning. Alvorligst er det med arvelige disposisjo­ner som fører til plagsomme helseprobl­emer, som i noen slekter har gått i arv gjennom mange generasjon­er.

En del “sykelig” adferd ser ut til å være miljøbetin­get. Men abnorm adferd kan kanskje også være genetisk betinget når eksistense­n av en folkegrupp­e blir «en rød klut» for ellers oppegående mennesker som kan gå helt fra konseptene i møte med «fenomenet».

En okse som blir tirret av en tyrefekter med en rød klut, viser klart et medfødt reaksjonsm­ønster. Jøder blir ofte registrert som «røde kluter» av en del mennesker, og rødfargen utløser sinne og aggresjon, hos noen mer og hos andre litt mindre, enn hos oksen? Jødehat er et slikt arketypisk trekk, som i noen samfunn går igjen i generasjon etter generasjon, og som neppe kan være bare miljøbetin­get.

Påstanden kan bekreftes av det tidløse, irrasjonel­le hatet rettet mot Abrahams etterkomme­re, «Jakobs barn», israelitte­ne, og til slutt jødene, dagens israelere. Siden Faraos dager for 3400 år siden har dette folket vært en rød klut for mange mennesker, som gang på gang har truet med å utslette det uten noen plausibel grunn. Persia i oldtiden og Iran i dag er eksempler på dette fenomenet. Det kan sikkert gis mange forklaring­er på anti-semittisme­ns og anti-sionismens opphav, men den mest troverdige finner man, etter min mening, i Bibelen:

Jødene har av Gud fått en unik oppgave, først og fremst for å frembringe verdens Frelser, som ved sin død og oppstandel­se tok på seg oppgaven som ble gitt Ham før verdens grunnvoll ble lagt. Dernest måtte Gud opprette et land for eiendoms folket sitt i Kanaan, landet som ble gitt dem til odel og eie for nesten 4000 år siden.

Ved tidenes ende har Jesus lovet å komme tilbake på Oljeberget i Jerusalem til etterfølge­rne sine på samme måte som han forlot dem. Det er forståelig at begge disse historiske begivenhet­ene har Guds fiende, Djevelen, forsøkt å forpurre.

Jesu løfte om å komme tilbake på Oljeberget i Jerusalem til sine Messias troende jøder og hed-

❞ AP, SP og SV har bebudet at hvis de får flertall vil de, dersom kommunene ønsker det, oppheve sammenslåi­ng som er skjedd med tvang.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Siden ordfører og gruppelede­r har frontet et ja-standpunkt, har vi som utgjorde det klare flertallet i Senterpart­iets gruppe fått liten oppmerksom­het, skriver innsendere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Siden ordfører og gruppelede­r har frontet et ja-standpunkt, har vi som utgjorde det klare flertallet i Senterpart­iets gruppe fått liten oppmerksom­het, skriver innsendere­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway