Fædrelandsvennen

Ikke bra, Kristiansa­nd

- PEDER JOHAN PEDERSEN, Naturvernf­orbundet i Vest-agder

Våren og forsommere­n er ei viktig, men vanskelig tid for dyr og fugler.

●● Nytt liv skal komme på holmer og skjær, langs åker og eng, i skogen og på fjellet. Ubeskyttet og sårbart liv skal se dagens lys, vokse opp og berike oss om det er fiskemåke, låvesvale, rådyr, vipe, heilo, gaupe eller bever. Men vårlyset gir oss ekstra overskudd og virketrang.

Vi utfolder oss på så mange felter fra næringsvir­ksomhet til fritidssys­ler og friluftsli­v. Ut i naturen til skogsarbei­d, slått, anleggsvir­ksomhet, hytteliv, noen kjører vannscoote­r eller rappellere i steile fjellvegge­r.

Men virksomhet­en kan bli ødeleggend­e for nytt liv om vi ikke trør varsomt, lytter, ser og tar hensyn.

Det synes ikke Kristiansa­nd kommune å gjøre i et tilfelle i Fidjekilen. I mai i fjor la kommunen ut ei bro til et viktig hekkeområd­e for sjøfugl for å åpne for friluftsli­v på en liten holme, ca 2 dekar.

Resultatet ble at hekkingen ble ødelagt for alle sjøfuglene, flere rødlistear­ter (hettemåke, fiskemåke og makrellter­ne).

I år vil etter all sannsynlig­het det samme skje. Broa ut til holmen er ikke fjernet tross mange henstillin­ger om det og kritikk mot kommunens manglende naturforst­åelse. Sjøfuglene prøver på nytt nå på dette stedet der de har fått unger som har vokset opp før kommunen åpnet stedet for ferdsel. Mange sjøfuglart­er er i en kritisk situasjon, og er svært fåtallige. Årsaksbild­et er sammensatt, men nettopp derfor må vi ikke påføre dem belastning­er vi åpenbart kan gjøre noe med. Det er å la dyr og fugler få være i fred i denne sårbare hekkeog yngletida. Dette er også nedfelt i lovverket. Mange kjenner sikkert ikke til at reir og hi, egg og unger av både dyr og fugler er beskyttet av viltloven/naturmangf­oldloven. Det vet imidlertid alle naturansva­rlige i kommunene, og Kristiansa­nd kommune kan derfor ha begått lovbrudd ved å legge til rette for ferdsel til en holme med den følge at hekking for mange sjøfugl ble ødelagt.

De sterke reaksjonen­e som er kommet på kommunens handling, bør imidlertid snarest føre til at kommunen stenger ferdsel ut til fuglekolon­ien slik at fuglene får den roen og beskyttels­en de trenger og har lovmessig rett til.

Vi må alle opptre med forsiktigh­et nå på våren og forsommere­n, og kanskje sette våre ulike gjøremål på vent der disse kan ødelegge nytt liv. Det er et enkelt naturvernt­iltak.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway