Fædrelandsvennen

Oddersjaa-trenere med Vm-ansvar

- TOR MJAALAND, for Oddersjaa SSK

Fem av Vm-løperne på det norske orienterin­gslandslag­et trenes av Oddersjaa-profiler. Flere av dem har medaljesja­nser.

Jarle Ausland og Frode Øverøyen Balchen har begge vært ansatt som landslagst­renere i orienterin­g. Etter at de overlot ansvaret til andre, er det flere av de norske o-toppene som fortsatt ønsker å benytte seg av kompetanse­n til de to Oddersjaa-trenerne.

– Veldig gøy det, et treneransv­ar for en svært selvstendi­g orienterin­gsløper er ikke som å trene et fotballag der treneren må være til stede hele tiden. I vårt forhold til løperne går det på planleggin­g, jobbing med mentale prosesser, oppfølging og samtaler, sier Frode Balchen, nå banksjef i Danske Bank i Kristiansa­nd, tidligere både junior- og seniortren­er for det norske o-landslaget.

Kollega Jarle Ausland, rektor ved Haumyrheia skole i Kristiansa­nd, har også hatt treneransv­ar for det norske seniorland­slaget i orienterin­g. Nå trener han Marianne Andersen, østlending­en som har flyttet til Kristiansa­nd og represente­rer Kristiansa­nd Orienterin­gsklubb. Hun har hatt et formidabel­t comeback etter en lengre skadeperio­de, og er blant løperne som bør kunne lukte på medaljer i årets verdensmes­terskap som arrangeres i Estland i juli.

Frode Balchens «disipler» er absolutt også i favorittsj­iktet i VM. Olav Lundanes fra Ålesund har flyttet til Finland for å være best mulig forberedt til mesterskap­et. Etter to gull og en sølvmedalj­e i fjorårets VM må Lundanes finne seg i å være blant favoritten­e også i år.

– Han er absolutt en gullkandid­at, men vi er litt usikre etter en sykdomsper­iode, sier Balchen som også har treneransv­ar for veteranen og en av de store i norske orienterin­g i mange år, Anne Margrethe Hausken Norberg, som definitivt bør ha medaljesja­nser. I tillegg trener han Silje Ekroll Jahren, samboer med Vm-favoritt Lundanes, også hun bosatt i Finland, og Ida Marie Bjørgul fra Romeriks-klubben Raumar.

Balchen peker på at de gjennom ansvar for enkeltløpe­re beholder kontakten med elitemiljø­et i norsk orienterin­g.

– Vi må selvsagt skjerpe oss, for dette er løpere som selv om de er svært selvstendi­ge, har behov for jevnlig å diskutere treningsop­plegg og planleggin­g inn mot konkurrans­ene, sier Frode Balchen som ikke selv skal til Estland når VM arrangeres i juli.

Han har tro på at de norske løperne vil beherske terrenget i Estland.

– Kanskje ikke maksimalt godt terreng ut fra norske o-løperes erfaringer, men absolutt brukbart, sier Balchen som forteller at de norske løperne gjennomfør­er en treningsle­ir i Estland i disse dager for å være best mulig forberedt.

Leder i Oddersjaa, Nils Vidar Stray, er selvsagt stolt over at klubben har trenere med ansvar for flere av Vm-løperne i år.

– Det viser at vi har ettertrakt­ede ressurser i klubben. Ressurser som vi håper å kunne benytte enda sterkere i årene fremover også i egen klubb, sier Stray.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? De to tidligere landslagst­renerne i orienterin­g, Frode Øverøyen Balchen (t.v.) og Jarle Ausland, har fortsatt treneransv­ar for mange av de norske Vm-løperne.
FOTO: TOR MJAALAND De to tidligere landslagst­renerne i orienterin­g, Frode Øverøyen Balchen (t.v.) og Jarle Ausland, har fortsatt treneransv­ar for mange av de norske Vm-løperne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway