Fædrelandsvennen

Fjerner p-plasser og utvider avgiftstid­en

440 parkerings­plasser skal bort fra gata Utvider avgiftstid­en for gateparker­ing Gratis parkering i p-hus på kveldstid

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no - 90681205

– Dette betyr bare at jeg vil begynne å bruke Sørlandsse­nteret i stedet for Kvadrature­n. I dag bruker jeg Intersport mye, og skal jeg parkere i et parkerings­hus, betyr det at det blir enda lenger vei å gå, sier Bjarte Vestøl.

Det tidligere bystyremed­lemmet fra Frp har parkert i Kirkegata. Det er et av stedene der parkerings­plassene skal bort. I tillegg vil et flertall i formannska­pet at man skal betale to timer lenger ut over kvelden. Fordelen for bilistene er at det blir gratis i parkerings­husene om kvelden.

– Vi skal fjerne flere hundre parkerings­plasser på gatenivå. Men samtidig vil vi at folk skal bruke Kvadrature­n, også på kveldstid. Det er grunnen til at vi vil gjø- re det gratis, sier Grete Kvelland Skaara, gruppelede­r i KRF.

NYE REGLER

Vedtaket i formannska­pet kommer i forbindels­e med gatebruksp­lanen der 440 parkerings­plasser skal bort fra gateplan. I den forbindels­e vedtok også formannska­pet nye regler for parkerings­avgift i Kvadrature­n.

●● På gateplan må bilistene betale fra klokka 08.00 til 19.00 på hverdager. I dag er avgiftstid­en fra 08.00 til 17.00.

●● På lørdager blir avgiftstid­en kl. 08.00-17.00. I dag er den kl 08.0013.00.

●● Det skal være gratis parkering i alle kommunale parkerings­hus etter kl. 17 på hverdager og etter kl. 13 på lørdager. I tillegg blir det gratis hele søndagen.

Det er ikke avklart når disse tidene skal begynne å gjelde.

– Først må vedtaket fattes, og så må vi lage gjennomfør­ingsplan etterpå, sier Raymond Solaas, virksomhet­sleder for parkering i Kristiansa­nd kommune.

MOTSTAND

Det er bredt flertall om å fjerne gateparker­ing i sentrum. Men vedtaket om parkerings­tider ble gjort med knappest mulig flertall og det er ikke sikkert at det går samme vei i bystyret. Motstanden mot å øke avgiftstid­en i sentrum er nemlig betydelig.

– Vi har friskt i minne da det ble prøvd sist. Det førte til et velbegrunn­et ramaskrik der ute. For vårt vedkommend­e er vi mer enn tilfreds med å videreføre det vi har i dag og kan ikke se at det foreligger gode argumenter for å utvide avgiftstid­en, sa Frps gruppelede­r Stian Storbukås.

Begrunnels­en for å utvide avgiftstid­en er at man vil unngå biler som okkuperer en plass på kveldstid i tillegg til at det trengs en omlegging av folks parkerings­vaner når så mange parkerings­plasser skal bort.

– Da blir dette et virkemidde­l for å få folk til å begynne å parkere i parkerings­husene, sier Grete Kvelland Skaara som påpeker at den store forskjelle­n fra sist er at det nå blir gratis i parkerings­husene på kveldstid.

De nye planene for bruk av byens gater har sin bakgrunn i vedtaket om å tillate et parkerings­hus under Torvet. Da skal et tilsvarend­e antall parkerings­plasser fjernes på gateplan (se fakta). Men det er ikke klart hvor lang tid det vil ta. Intensjone­n er at det skal ta fem år.

Når parkerings­huset åpner senere i sommer, blir det derfor i en periode flere hundre parkerings­plasser mer enn det er i dag.

– Det er snakk om 365 nye parkerings­plasser når parkerings­huset åpner. Og det i et sentrum som flommer over av parkerings- plasser. Det flertallet ikke tar innover seg i denne saken er de konsekvens­ene dette vil ha for økt bilbruk inn til Kvadrature­n, sier Trond Blattmann (Ap).

Han mener Kristiansa­nd nå legger et løp som vil bety mer biler i sentrum, mens man er forpliktet til nullvekst.

ØDE PLASSER

Men flertallet vil ikke fjerne alle parkerings­plassene med det samme. I stedet vil de ta gate for gate og ikke ta bort parkerings­plasser før de har penger til å bygge om gatene til gågater eller handlegate­r.

– Hvis ikke, risikerer vi bare at man gjør gatene om til øde plasser, og det er ingen tjent med, sier Grete Kvelland Skaara.

Det store spørsmålet er likevel hvordan dette vil påvirke bruken av Kvadrature­n, og om folk i stedet drar til Sørlandspa­rken.

– For meg har ikke dette så mye å si. Jeg synes det er triveliger­e å gå i Kvadrature­n, spesielt om sommeren, sier Linda Kourng fra Vennesla som parkerer i Gyldenløve­s gate. Trine Lise Hallsteins­en er av en annen mening.

– Jeg bor på østsiden av byen og kommer uansett til å dra til Sørlandspa­rken. Der er det ikke parkerings­avgift eller bompenger.

 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Trine Lise Hallsteins­en foretrekke­r Sørlandspa­rken fremfor Kvadrature­n når hun skal handle – delvis på grunn av p-avgiftene. Nå utvides avgiftstid­ene i Kvadrature­n enda mer.
Foto: Kjartan Bjelland Trine Lise Hallsteins­en foretrekke­r Sørlandspa­rken fremfor Kvadrature­n når hun skal handle – delvis på grunn av p-avgiftene. Nå utvides avgiftstid­ene i Kvadrature­n enda mer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway