Fædrelandsvennen

Festival sier nei til støtte fra kommunen

Norway Rock søkte Kvinesdal kommune om 200.000 kroner. Formannska­pet tilbyr 300.000 hvis festivalen stenger ute 1%-klubbene.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Kvinesdal kommune vil støtte Norway Rock med 300.000 kroner – under forutsetni­ng av at 1%-klubber stenges ute. Det nekter festivalle­delsen.

– Vi ønsker å støtte Norway Rock med et betydelig beløp, for dette er en festival mange er positive til og som betyr mye for Kvinesdal, sier ordfører Per Svein Kvinlaug (Krf) etter tirsdagens formannska­psmøte i Kvinesdal.

Der ble det vedtatt å gi 300.000 kroner til Norway Rock, selv om festivalen bare har søkt om 200.000 kroner. Festivalen arrangeres 7.-9. juli på Øyesletta i Kvinesdal med band som Europe, Seigmen og In Flames.

I vedtaket som ble vedtatt mot Frps stemme heter det: «Kvinesdal kommune er positive til festivalen Norway Rock Live, og vil berømme styret og de frivillige for denne satsingen.

Kommunen har et ønske om å bidra med forutsigba­re tilskudd til festivalen, og vil derfor kunne vurdere et betydelig støttebelø­p og annen tilrettele­gging under visse vilkår.»

INGEN PROBLEMER

Og vilkåret er altså at festivalen ikke slipper inn publikumme­re med jakke- eller vestmerker fra såkalte 1%-klubber. I praksis betyr dette medlemmer av kriminelt belastede Mc-klubber som Hells Angels og Bandidos.

Bjørn Åge Nilsen som er styreleder i Norway Rock takker nei:

– Jeg synes dette vedtaket nærmest er ufint. Dette betyr at kommunen vil pålegge oss en kleskode som ingen andre festivaler i landet har. Vi synes det er trist og vondt at kommunen ikke ønsker å støtte oss.

– Men det står jo i vedtaket at de ønsker å støtte?

– Ja, men vilkåret betyr at vi ikke får noen støtte likevel. Vi har litt ære å ta vare på vi også. Med dette vedtaket sier man indirekte at festivalen er en yngleplass for kriminelle. Hvis politiet mener dette får de komme og hente disse kriminelle da. Vi står fast

Jeg synes dette vedtaket nærmest er ufint. Dette betyr at kommunen vil pålegge oss en kleskode som ingen andre festivaler i landet har. Vi synes det er trist og vondt at kommunen ikke ønsker å støtte oss. BJØRN ÅGE NILSEN, Styreleder i Norway Rock

på prinsippet om at vi vil være en festival som er åpne for alle, sier Nilsen.

MØTER

Også i fjor stod Norway Rock på prinsippet om å slippe inn alle, og med det takket de nei til 100.000 kroner fra kommunen.

I møter med kommunen og politiet har festivalen argumenter­t med at det ikke oppstod noen problemer knyttet til dette.

– Vi har hatt gode møter med Norway Rock. Her har også politiet vært med for å vurdere om noe tyder på at man bør velge en annen praksis. Men konklusjon­en fra politiet er at det er det ikke. Vi ønsker ikke at denne typen klubber skal få fotfeste i vår region, sier ordfører Kvinlaug.

PRINSIPPVE­DTAK

Vedtaket i formannska­pet bygger på et prinsippve­dtak i kommunesty­ret fra 2011.

Det året mottok Norway Rock 450.000 kroner i kommunal støtte mot at de forbød jakkemerke­r for 1%-klubbene. Tross dette gikk festivalen høsten 2011 konkurs og ble nedlagt. Festivalle­delsen oppga den gang to grunner til konkursen: Regnvær og boikott fra Mc-miljøet som konsekvens av jakkemerke­forbudet. Sistnevnte skal ha påført festivalen en million kroner i tap.

– Det blir litt for enkelt å si at det var en «boikott fra Mc-miljøet». Heller ikke rockere og vanlige festivalgj­engere liker kleskoder og forbud av denne typen, sier styreleder Nilsen.

– Forstår du ikke bekymringe­n over at 1%-klubbene skal få fotfeste i regionen?

– Jo. Men vedtaket fra 2011 bygger på situasjone­n den gang. Dette har endret seg siden da, sier Nilsen.

Siden formannska­pet ikke har anledning til å gi mer enn 200.000 kroner i støtte må vedtaket behandles av kommunesty­ret 21. juni.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER ?? Norway Rock anslo at de tapte 1 million kroner på boikott fra Mc-miljøene i 2011. Her fra en tidligere festival.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER Norway Rock anslo at de tapte 1 million kroner på boikott fra Mc-miljøene i 2011. Her fra en tidligere festival.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway