Fædrelandsvennen

Vil ikke anbefale bygging av kristen videregåen­de skole

Fylkesrådm­annen og utdannings­sjefen vil ikke anbefale at Filadelfia får starte kristen videregåen­de skole i Marvika fra neste høst.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

Fylkesrådm­annen frykter at en ny, kristen videregåen­de skole i Kristiansa­nd vil gå på bekostning av det eksisteren­de offentlige skoletilbu­det i Kristiansa­nd og omegn.

Førstkomme­nde mandag skal Hovedutval­g for kultur og utdannelse i Vest-agder fylkeskomm­une gi sin uttalelse til Utdannings­direktorat­et om hvorvidt Filadelfia bør få starte opp sin Kristen Videregåen­de Skole Kristiansa­nd i Marvika på Lund fra neste høst. I fylkesrådm­annens forslag til vedtak uteblir anbefaling­en.

KAN MISTE TILBUD

I januar sendte Kristen Videregåen­de Skole Kristiansa­nd AS, med eierne Filadelfia Vennesla og Filadelfia Kristiansa­nd, sin søknad til Utdannings­direktorat­et med ønske om å starte opp skole med 300 elever i Filadelfia­s gamle lokaler i Marvika. Tallet er ventet å ligge rundt hundre elever ved oppstart. Skolen skal ha utdannings­program innen musikk, dans og drama, medier og kommunikas­jon, studiespes­ialisering og studiespes­ialisering påbygging. Utdannings­sjef Arly Hauge i fylkeskomm­unen har behandlet saken, og mener at en økning i disse studieretn­ingene vil føre til at kapasitete­n på tilsvarend­e, eksisteren­de studieprog­ram i regionen må reduseres. Blant annet viser han til at påbygg-tilbudet ved Søgne videregåen­de skole allerede er lagt ned kommende skoleår, og at også Vennesla videregåen­de skole kan miste sitt tilbud ved økt konkurrans­e.

KRF-JA

Leder for hovedutval­get, Anne Ma Timenes (KRF), vil i god KRFånd gi fylkesrådm­annens forslag til vedtak motstand når saken behandles til mandag. Prinsipiel­t vil KRF alltid si ja til skoler som har sitt fundament i livssyn eller alternativ pedagogikk.

– Vi har ikke hatt gruppemøte på dette enda, men som KRFer tror jeg at jeg vil si ja til denne skolen. Det er i tråd med vår tradisjon og er også programfes­tet i partiet, sier Timenes.

Hun mener at argumenten­e om at skolen vil spise av elevplasse­ne i de offentlige skolene i regionen, ikke holder mål, og viser til Filadelfia­s eksisteren­de videregåen­de skole i Vennesla.

– En slik skole vil selvfølgel­ig bli en konkurrans­e til offentlige skoler, men da er det vår oppgave å sørge for at de offentlige skolene er så gode som mulig både bygnings- og læremessig. Friskoler som dette har inntak fra hele landet, og rektoren i Vennesla forteller at kun to av de 106 elevene ved skolen i dag kommer fra Vennesla-området, sier Timenes.

TREKK I STATLIGE TILSKUDD

Da Fædrelands­vennen skrev om skoleplane­ne i mars, trakk styreleder Geir Stomnås i det nyoppstart­ede skoleselsk­apet fram at en forventet økning i elevkullen­e fra 2021 og utover viser at det er behov for Filadelfia­s nye videregåen­de skole. Det samme tallmateri­alet bruker Hauge som argumentas­jon for at det enn så lenge ikke er rom for flere elevplasse­r i regionen.

– Frem til 2020 er det ventet stabilitet i søkertalle­ne i Vest-agder og Kristiansa­nd-regionen, selv om fordelinge­n mellom utdannings­programmen­e vil variere fra år til år. Først etter 2020 vil søkertalle­ne øke, sier han.

Han beregner samtidig at de statlige overføring­ene til Vest-agder fylkeskomm­une vil bli lavere dersom elevtallet øker ved de private skolene.

– Staten gir stykkprisf­inansierin­g til private skoler per elev. For hver elev på private skoler vil fylkeskomm­unen trekkes tilsvarend­e i tilskudd, sier Hauge.

Størrelsen på finansieri­ngen varierer mellom utdannings­retningene, og han har derfor ikke kalkulert nøyaktig størrelse på et eventuelt tap.

 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? I denne bygningen i Marvika vil Filadelfia starte videregåen­de skole.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE I denne bygningen i Marvika vil Filadelfia starte videregåen­de skole.
 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Geir Stomnås, styreleder i Kristen Videregåen­de Skole Kristiansa­nd foran bygningsma­ssen i Marvika som er tenkt som skolelokal­er.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Geir Stomnås, styreleder i Kristen Videregåen­de Skole Kristiansa­nd foran bygningsma­ssen i Marvika som er tenkt som skolelokal­er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway