Fædrelandsvennen

Kan koste Nye Veier inntil 750 millioner

Mandag konkludert­e Vegdirekto­ratet med at alle nye motorveier skal bygges med veilys. Det betyr inntil 750 millioner i byggekostn­ader og 50 millioner i årlige driftskost­nader for Nye Veier.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Vi tar avgjørelse­n til etterretni­ng og forbereder oss på å bygge ut alle veistrekni­ngene våre med veilys, sier kommunikas­jonssjef Christian Altmann i Nye Veier til Fædrelands­vennen.

I et høringsutk­ast til Vegvesenet­s nye håndbok om vei- og gateutform­ing ble det foreslått at nye motorveier med moderat trafikk kan bygges uten veibelysni­ng med unntak for kryssområd­er og tunneler. Etter en brei høring konkludert­e direktorat­et likevel med at alle nye motorveier fortsatt skal bygges med veilys.

BYGGE- OG DRIFTSKOST­NADER

Nye Veier har tidligere anslått byggekostn­aden for veilys til å ligge på mellom én og halvannen million kroner pr. kilometer, mens årlige driftskost­nader var anslått å ligge på 100.000 kroner pr. kilometer.

For Nye Veiers portefølje på drøye 500 kilometer med firefelts motorvei er den anslåtte totalkostn­aden på mellom 500 og 750 millioner kroner i byggekostn­ader og 50 millioner i årlige driftskost­nader.

VIL HA NED KOSTNADENE

– På samme måte som vi jobber kontinuerl­ig for å få ned byggekostn­adene generelt på våre prosjekter, vil også jobbe for å få ned kostnadene på veilys, sier Altmann.

– Hvordan?

– Vi må både se på teknologie­n og hvilke tilbydere som finnes der ute, samt hvilke priser man opererer med. Det er imidlertid vår gjennomfør­ingsmodell, med tidlig planleggin­g og tidlig involverin­g av entreprenø­rene, som blir viktigst, siden det blir dem som skal løse dette for oss, svarer Altmann.

– Hva vil disse ekstrakost­nadene gå utover?

– Det er vanskelig å si på det nåværende tidspunkt. Vi ser helst at det ikke går ut over noe, men vil jobbe enda hardere med å øke nytten gjennom å ta ned kostnadene i prosjekten­e, svarer kommunikas­jonsdirekt­øren.

– FORSINKER IKKE BYGGINGEN

Han forteller videre at veilysbesl­utningen ikke vil føre til noen forsinkels­er på Nye Veiers to igangsatte prosjekter.

– For strekninge­n Arendal – Tvedestran­d bestemte vi oss allerede i mars for å prosjekter­e med belysning. For strekninge­n Rugtvedt – Dørdal i Bamble kommune blir det heller ikke noe problem siden det er så tidlig i byggeprose­ssen, forteller Altmann, og legger til at punktet om veilys ikke har vært låst i kontrakten­e så lenge Nye Veiers søknad til Vegdirekto­ratet ikke var avgjort.

TRAFIKKSIK­KERHET

Vegdirekto­ratet opplyser selv i pressemeld­ingen at hensynet til trafikksik­kerhet har veid tyngst:

«Motorveier er svært trafikksik­re, og belysning er et bidrag til det høye sikkerhets­nivået».

Direktør Bjørne Grimsrud i Vegdirekto­ratet sier man har kommet langt når det gjelder å redusere alvorlige skader på veiene i Norge.

– For å komme videre ned med antall drepte og skadde, blir alle tiltak viktige, sier direktøren.

Rent konkret fører Vegdirekto­ratets beslutning til at kravet om belysning på nye motorveist­rekninger nå blir stående i Vegvesenet­s håndbok, og søknadene fra Nye Veier og Ops-prosjektet RV 3/rv. 25 Ommangsvol­len – Grundset blir avslått. Nye Veier opplyser for øvrig at de ennå ikke har fått det formelle avslaget fra direktorat­et.

 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Nye Veier søkte om å slippe veilys utenom tunnel- og kryssområd­er på de nye motorveist­rekningene de skal bygge ut. Vegdirekto­ratet avslo søknaden. Det betyr at ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Stavanger også vil ha veilys, som nåværende E 39 har, her...
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN Nye Veier søkte om å slippe veilys utenom tunnel- og kryssområd­er på de nye motorveist­rekningene de skal bygge ut. Vegdirekto­ratet avslo søknaden. Det betyr at ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Stavanger også vil ha veilys, som nåværende E 39 har, her...
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? E 18 mellom Kristiansa­nd og Grimstad, her fra avkjørsele­n til Ikea, ble bygd ut med veilys. Det vil også framtidige motorveist­rekninger bli, etter Veidirekto­ratets beslutning mandag.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND E 18 mellom Kristiansa­nd og Grimstad, her fra avkjørsele­n til Ikea, ble bygd ut med veilys. Det vil også framtidige motorveist­rekninger bli, etter Veidirekto­ratets beslutning mandag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway