Fædrelandsvennen

Prøvde å auksjonere bort 160 kilo med dynamitt

- TORBJØRN WITZØE

På oppdrag for Valle Sparebank ble 160 kilo dynamitt forsøkt solgt på nett via Auksjonen. no. – Helt uakseptabe­lt, mener Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap.

– Vi ser alvorlig på dette. Både selger og kjøper av sprengstof­f skal ha særskilte tillatelse­r, og salg over internett er absolutt ikke akseptabel­t, sier avdelingsl­eder Siri Hagehaugen i Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB).

Hun sier at det er liten tvil om at 160 kilo dynamitt har et stort skadepoten­sial dersom det blir brukt på feil måte eller til noe annet enn næringsvir­ksomhet.

BANKEN BEKLAGER

– Dette er beklagelig, men det viktigste er jo at salget av dynamitten ble stoppet og ingenting kom på avveier, sier administre­rende banksjef Vidar H. Homme i Valle Sparebank.

Valle Sparebank hadde pant i konkursboe­t til firmaet Uppstad Transport & Anlegg, der altså dynamitten inngikk som en del av boet. Banken leide inn hjelp for å få solgt verdiene, og det var i den forbindels­e dynamitten ble lagt ut på nettstedet til Auksjonen.no. Det var lokalavise­n Setesdølen som først skrev om saken.

– Vi ble kontaktet av en observant person som hadde merket seg salgsannon­sen for dynamitt. Etter å ha forhørt oss med Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap, ba vi Auksjonen.no trekke annonsen og sørge for å håndtere dynamitten i tråd med regelverke­t, sier førstebetj­ent Dag Refsnes ved Valle og Bykle lensmannsk­ontor.

Siden ikke noe av dynamitten ble videresolg­t vil ikke politiet forfølge saken ytterliger­e.

– MENNESKELI­G SVIKT

– Her har det skjedd en menneskeli­g svikt. Vi skal selvsagt forholde oss til lover og regler, og planlegger å innføre auksjonsko­ntroll for raskere å kunne avdekke ulovlige produkter som blir forsøkt solgt gjennom oss, sier daglig leder Kai Møller i Auksjonen.no.

Han understrek­er at annonsen ble fjernet umiddelbar­t da politiet kontaktet dem, og at firmaet generelt har lav terskel for å fjerne annonser for produkter som det er tvil om lovlighete­n av å selge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway