Fædrelandsvennen

Vil ha barna på kristen skole

Oasen skole starter opp sin andre skole i Kristiansa­nd til høsten. De regner med å øke med 20 elever i året framover.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– For oss er dette et verdivalg. Det kristne verdigrunn­lagt som denne skolen er bygd på, er den viktigste grunnen til at vi vil ha barna våre her, sier Merete Jortveit.

Hun og mannen har valgt Oasen skole Vågsbygd når sønnen skal begynne på åttende trinn. Skolen åpner opp i midlertidi­ge lokaler i Vågsbygd Frikirke til høsten.

Ekteparet har allerede en datter som går på Oasen skole Birkelid.

– Vår erfaring er at skolen er en bra arena for læring. Vi tror også at det kan være bra å være med i en oppstartsf­ase. Det tror vi er bra for klassemilj­øet, sier Anders Jortveit.

NY SKOLE

Oasen skole har godkjennin­g på 280 elever i Vågsbygd. I første omgang regner de med å starte opp med mellom 15 - 20 elever.

– Erfaringen­e fra skolene på Strømme, Birkelid og Mandal er at antall elever øker med rundt 20 elever i året. Men dette er en stor bydel og nedslagsfe­ltet omfatter også Flekkerøy, så det kan hende det kommer enda flere, sier rek- tor Leif-otto Natvig.

Han kommer fra Vågsbygd skole der han har vært lærer. Nå skal han være med å bygge opp Oasen skole i Vågsbygd. De er på utkikk etter en ny tomt eller et eksisteren­de bygg sentralt i bydelen der de kan flytte inn etter hvert.

– Skolen har en basis i den kristne tro og kristne verdier. Lærere må bekjenne seg til den kristne troen, men ikke elevene eller foreldrene. Vi er ikke noen menighetsk­ole og skal heller ikke være skole for bare norske barn med lik bakgrunn, sier Natvig.

MER KRISTENDOM

Skolen har mer kristendom i KRLe-faget og lærerne kan trekke kristendom­men inn i andre fag. Skolen har også morgensaml­inger og ukesamling­er med kristne sanger og kristent innhold.

– Da dere fikk tillatelse var innvending­en blant annet at en slik skole svekker den offentlige skolen?

– Jeg skjønner at det er en problemsti­lling i distrikten­e der det er få elever. Men ikke i en by av Kristiansa­nds størrelse. Vågsbygd er en folkerik bydel og jeg tror ikke dette er noen trussel mot den offentlige skolen, sier Natvig.

– Jeg var ganske kritisk til Oasen selv, sier Ingunn Vågsvoll som skal begynne som lærer på skolen.

– Så da noen foreslo at jeg skulle søke på jobb på Oasen, var jeg ganske nedlatende. Men jeg så tilfeldigv­is en stillingsu­tlysing og oppdaget at det skolen stod for samsvarte med de verdiene jeg setter pris på, som for eksempel å se den enkelte elev. Vi ønsker også å investere i den enkelte, og jeg ser at tidligere elever engasjerer seg i lokalsamfu­nnene, sier Vågsvoll.

TO SKOLER

Det er den andre skolen Oasen starter i Kristiansa­nd. For to år siden startet de opp på Strømme, og de har også en ny skole i Mandal.

– Vi skal ikke være veldig annerledes enn andre skoler, siden vi har det samme pensum som den offentlige skolen. Men vi har et annet fokus. Jeg er enig i at vi skal være et åpent samfunn, men vi har blitt utydelige på våre kristne verdier. Vi har blitt så tolerante at det nesten er selvutslet­ten- de, sier Leif-otto Natvig.

INTEGRERT

Ekteparet Jortveit har fire barn og er medlemmer i pinsemenig­heten Filadelfia Kristiansa­nd. De setter pris på at skolen har mer kristendom­sundervisn­ing enn andre skoler og at lærerne selv bekjenner seg til den kristne troen.

– Er det ikke en fare ved kristne skoler at barn ikke blir integrert i sitt nærmiljø?

– Det har ikke vi opplevd, de har den samme kontakten med venner i nærmiljøet. Vi har heller ikke noe inntrykk av at Oasen er spesielt lukket. Elevene har venner i alle samfunnsla­g, sier Merete Jortveit.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Merete og Anders Jortveit har fire barn. Fra høsten vil to av dem gå på Oasen skole. De ønsker en skole som legger mer vekt på de kristne verdiene.
FOTO: KJETIL REITE Merete og Anders Jortveit har fire barn. Fra høsten vil to av dem gå på Oasen skole. De ønsker en skole som legger mer vekt på de kristne verdiene.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Oasen skole Vågsbygd skal inn i midlertidi­ge lokaler i Vågsbygd frikirke til høsten.
FOTO: KJETIL REITE Oasen skole Vågsbygd skal inn i midlertidi­ge lokaler i Vågsbygd frikirke til høsten.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Oasen i Vågsbygd kan ha opptil 280 elever og jobber nå med å rekruttere. Her fra informasjo­nsmøtet tirsdag kveld. Fra venstre: Anders Jortveit, Merete Jortveit, Johnny Eftevand, Gunn Margrethe Brekke, Sjur Vidar Brekke og Ingunn Vågsvoll. Sistnevnte...
FOTO: KJETIL REITE Oasen i Vågsbygd kan ha opptil 280 elever og jobber nå med å rekruttere. Her fra informasjo­nsmøtet tirsdag kveld. Fra venstre: Anders Jortveit, Merete Jortveit, Johnny Eftevand, Gunn Margrethe Brekke, Sjur Vidar Brekke og Ingunn Vågsvoll. Sistnevnte...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway