Fædrelandsvennen

STORBRANNE­N I LONDON

-

– Når man ser så voldsom spredning i byggets fasade, så kan man lure på hvilke type materialer som er brukt. Når det også brenner i så stort omfang innvendig, så kan man også lure på hvordan brannskill­er inne i bygget er utført, sier Vegard Ervik Olsen, leder for Rådgivende Ingeniører­s Forenings ekspertgru­ppe for brannsikke­rhet.

Vitner forteller også at brannalarm­en ikke har fungert.

– Her er det nok flere bygningsme­ssige feil og uheldige forhold som har inntruffet samtidig, og som har hatt katastrofa­lt utfall, sier Olsen, som understrek­er at dette er spekulasjo­ner.

Han påpeker at eldre bygg er mer utsatt for brann enn de nyere.

– Men det er likevel uvanlig å se en brann som sprer seg i så stort omfang som denne brannen i London, sier Olsen.

MIDDELS RISIKO

Det var branntilsy­n i blokken Grenfell Tower i juni i fjor, etter at bygget hadde gjennomgåt­t en større oppussing og blant annet fått ny kledning. Da ble den bedømt å ha middels brannrisik­o, noe som er innenfor det som er normalt, skriver BBC.

Men så sent som i november advarte beboerfore­ningen Grenfell Action Group om faren for en katastrofa­l brann og kalte utleieren udugelig.

Blokka består av 120 kommunale leilighete­r over 24 etasjer. Utleien administre­res av organisasj­onen Kensington and Chelsea Tenant Management Organisati­on (KCTMO), på vegne av kommunale myndighete­r.

SPREDDE SEG TIL FASADEN

Den danske branningen­iøren Ib Bertelsen mener det må være noe med bygningens konstruksj­on som gjør at ilden kunne spre seg videre til fasaden.

– Det kan være noe med måten det er bygd på. Det kan være manglende skiller, eller at den

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway