Fædrelandsvennen

Til Hans Bjarne Hansen

- WENCHE P. DEHLI, helse- og sosialdire­ktør i Kristiansa­nd kommune

Ditt åpne brev i Fædrelands­vennen 24. mai rører ved følelser, og mange synes det er rart at du i en alder av 99 år ikke får plass på sykehjem.

Du er inne på sentrale spørsmål for moderne eldreomsor­g. Sykehjem er et tilbud til mennesker som har større behov for tilsyn og pleie enn de kan få i eget hjem. Et sykehjem er i dag en langt mer avansert institusjo­n for tung pleie og omsorg enn de gamle aldershjem­mene var. Alder er i seg selv ikke grunn til å få plass på sykehjem.

Du skriver at «Vi klarer oss hjemme med den hjelpen vi får fra hjemmetjen­esten tre ganger om dagen». Det synes jeg er gledelig. Kristiansa­nd kommune har i mange år satset på å legge til rette for at alle kan få bo hjemme lengst mulig. Å bo hjemme er det beste for de fleste, og det beste for fellesskap­et og samfunnet. Hvis vi skal gi alle som trenger det gode tjenester, er vi nødt til å ha godt utformede regler for tildeling. Og vi er nødt til å følge disse reglene. I Stortingsm­elding nummer 13 (2011-2012), står «Hvis vi ikke gjør endringer i tjenestene eller legger til rette for at folk holder seg friske lenger enn i dag, vil hver fjerde ungdom på landsbasis måtte velge helse- og sosialfagl­ig utdanning for å dekke behovet i 2025, og hver tredje i 2035. Det er verken realistisk eller ønskelig.» Innbyggere som kan ta vare på seg selv på en god måte, skal klare seg selv. Selvsagt er det tenkelig å gjøre unntak, men ved å gjøre unntak gjør vi forskjell. Jeg forstår at selv om de fleste ønsker å bo hjemme, så ønsker mange eldre å flytte til et sted der hvor de kan få bedre tilgang til for eksempel enkel praktisk hjelp og helsetjene­ster. Et sted som gir trygghet fordi andre mennesker er litt tettere på og man kan finne et sosialt fellesskap. Slike ønsker har som oftest kommunen ikke ansvar for å følge opp. Mange velger derfor nå å flytte til en lettstelt bolig og «bokollekti­v» før hjelpebeho­vet oppstår. Du viser også til at du har fått beskjed om at det vil koste deg 700 kroner å få følge til legebesøk. Kommunen har ikke et tilbud om følge til lege mot betaling. Det er imidlertid ingenting som hindrer private leverandør­er av hjemmetjen­ester å tilby dette. Ingen skal ligge syke hjemme uten å få legetilsyn. Er man så syk at en ikke kan komme seg til fastlegen, plikter fastlegen enten å sørge for drosjehent­ing eller å dra på sykebesøk. Takk for at du løfter viktige spørsmål opp til offentlig debatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway