Fædrelandsvennen

Amerika i svart og hvitt

- ROY SØBSTAD

DOKUMENTAR «I Am Not Your Negro»

USA 2016 Aldersgren­se 12 år

Regi: Raoul Peck

Manus: James Baldwin Medvirkend­e: Samuel L. Jackson Musikk: Alexei Aigui

Da den amerikansk­e forfattere­n James Baldwin døde i 1987, hadde han så vidt rukket å begynne på sin kanskje viktigste bok. «Remember This House» skulle fortelle USAS historie gjennom livene til borgerreti­ghetsaktiv­istene Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King, Jr. Alle tre var venner av Baldwin og alle tre ble myrdet i løpet av 1960-tallet. «I Am Not Your Negro» er filmen som endelig fullfører prosjektet.

Med utgangspun­kt i hans egne ord – hentet fra foredrag, TVintervju­er og Samuel Jacksons opplesning av det uferdige manuskript­et – viser dokumentar­en USA slik Baldwin så det: et land hvor hvite og svarte lever i helt separate virkelighe­ter, og en av- grunn av uvitenhet og hat sørger for at det forblir slik. Og den som måtte tro at dette er en utdatert forestilli­ng, vil få en vekker av filmens kløktig sammensatt­e bildemonta­sjer. Det er forstemmen­de vanskelig å se forskjell på opptøyene i Birmingham i 1963 og i Ferguson i 2014.

James Baldwin var en sober, klartenkt og velartikul­ert mann, men ordene hans kunne bare så vidt skjule en dyp, rettferdig harme. Det samme kan sies om denne filmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway