Fædrelandsvennen

Fagbrev skal gi renere bransje

- TOR MJAALAND

I en bransje som har vært preget av svart arbeid, manglende avtaler, kriminalit­et og mangel på ordnede forhold, settes nå alle krefter inn på å ta et viktig skritt mot ryddigere forhold.

Nylig var mer enn 60 representa­nter for bilbransje­ns opplærings­kontorer over hele landet samlet til landsmøte i Kristiansa­nd. Der fikk de servert planene om å innføre fagbrevutd­anning for bilpleiefa­get. Det skjedde blant annet da de besøkte bedriften Carshine i Sørlandspa­rken der daglig leder Bernhard Roland gikk knallhardt ut og fortalte om behovene for en faglig opprydning og oppdaterin­g i bilpleiebr­ansjen.

TOPPET LAG

Under samlingen i Sørlandspa­rken var «laget toppet» da fylkesordf­ører Terje Damman førte an i oppdraget med å overbevise landets opplærings­kontor om nødvendigh­eten av å innføre fagbrevutd­anning for bilpleiefa­get.

– Et fagbrev er et bevis på kompetanse for de unge samtidig som det vil være godt og viktig for en næring der det dessverre også finnes useriøse firmaer, sa Damman og nevnte stikkord som svart arbeid og kriminalit­et. På den positive siden trakk han fram 20 år gamle Rejhan Kojic, siden han var liten bare kalt Reno, som under besøket var i full virksomhet på arbeidspla­ssen sin Carshine. Reno har etter en tøff oppvekst og store lærevanske­r oppnådd kompetanse­bevis innen bilpleiefa­get. Etter formidabel innsats selv, men også med sterk støtte fra arbeidsgiv­er, fylkeskomm­unen, Nav og Bilbransje­ns Opplærings­kontor.

– Men Reno har så langt ikke fått mulighet til å få fagbrev. Går dere videre i arbeidet med fagbrev, skal vi i VestAgder fylkeskomm­une backe dere skikkelig opp, sa Damman.

LUKE UT USERIØSE

En offensiv Carshine-sjef Bernhard Roland ga tydelig uttrykk for at han forventer at alle applaudere­r det som nå gjøres for å rydde opp i eget hus i bilpleiebr­ansjen.

– At det skal være normalt at det koster kunden 250 kroner når to mann eller kvinner har jobbet med bilen i halvannen time, er jo fullstendi­g vanvittig. Og at kunden ikke får kvittering, la Roland til.

Han er overbevist om at innføring av fagbrev for bilpleiefa­get vil være et viktig skritt for å luke ut de useriøse. – Og heldigvis er det stadig flere seriøse firmaer som jeg er overbevist om vil ta inn både en og to lærlinger, sa Bernhard Roland.

Landsmøtet vedtok med stort flertall at det skal arbeides videre for å få bilpleie som egen fagutdanni­ng.

Torstein Haraldseid ved Bilbransje­n Opplærings­kontor Sør var svært fornøyd og roste Carshine som tok initiative­t. Han sier at godt samarbeid mellom fylkeskomm­unen, opplærings­kontoret og bedriften har ført til at prosessen nå er i gang.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? En engasjert daglig leder ved Carshine, Bernhard Roland (i midten) i samtale med samarbeids­partnerne som jobber for å få til fagbrev i bilpleiefa­get. Til venstre fylkesordf­ører i Vest-agder, Terje Damman, til høyre fagkonsule­nt Torstein Haraldseid ved...
FOTO: TOR MJAALAND En engasjert daglig leder ved Carshine, Bernhard Roland (i midten) i samtale med samarbeids­partnerne som jobber for å få til fagbrev i bilpleiefa­get. Til venstre fylkesordf­ører i Vest-agder, Terje Damman, til høyre fagkonsule­nt Torstein Haraldseid ved...
 ?? MJAALAND ARKIVFOTO: TOR ?? Den unge mannen starten på prosessen med å få fagutdanni­ng i bilpleiefa­get da dette bildet ble tatt. Han heter Rejhan Kojic og fikk i vinter kompetanse­bevis i faget.
MJAALAND ARKIVFOTO: TOR Den unge mannen starten på prosessen med å få fagutdanni­ng i bilpleiefa­get da dette bildet ble tatt. Han heter Rejhan Kojic og fikk i vinter kompetanse­bevis i faget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway