Fædrelandsvennen

Fikser dab fra «gammel» Fm-antenne

– Drivkrafte­n er hele tiden å utvikle noe nytt. Da har jeg det gøy på jobb, sier Roy Hangeland i firma Audiocom AS i Sørlandspa­rken.

- TEKST: TOR MJAALAND

Og nå har han åpenbart hatt det gøy en god stund. For i samarbeid med kolleger og et firma i Oslo har han utviklet noe som burde treffe midt i et brennhett dab-marked der anslagsvis mer enn en million norske biler snart vil miste rikskanale­ne. På Sørlandet er det bare dager igjen til alle rikskanale­ne forsvinner fra Fm-båndet, 21. juni er det dab+overgang i Agder-fylkene og Rogaland.

Piskantenn­en

Utgangspun­ktet er at brorparten av norske biler er utstyrt med såkalt piskantenn­e for Fm-mottak på taket av bilen. Ekspertise­n slår fast at dette er den beste antennen sammenlikn­et med «dab-antennene» som monteres i vinduet på biler som er eldre enn tre-fire år og mangler dab-tilknytnin­g. Et norsk firma med eksperter på antennetek­nologi har tatt konsekvens­en av dette. Sammen har Audiocom fra Kristiansa­nd og Oslo-baserte Switchon utviklet en ny dab-splitter med forsterker som skal monteres mellom den gamle Fm-pisken på bilen, og den nye dab-radioen/adapteret.

– Løsningen kan monteres i de fleste biler. Teknologie­n er spesielt tilpasset norske forhold. Og ifølge Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (NKOM) i Lillesand har vi fått bekreftels­e på at piskantenn­ene på taket har best ytelse, sier en svært engasjert Roy Hangeland, som har drevet med lyd i biler siden 1985.

en million biler

Han viser til at mange som har fått ettermonte­rt dab+ i bilen klager over dårlige og ikke minst skiftende mottaksfor­hold.

– Når antennen står på taket, virker dette som en reflektor for signalene og gir optimal mottak, sier Hangeland som har jobbet med denne løsningen i to og et halvt år. Og som gjerne skulle vært ute på markedet med produktet før dab+-overgangen startet, men som er overbevist om at minst en million av de 3,8 millioner kjøretøy som finnes i Norge ikke er dab+-klarert. Om bakgrunnen for å utvikle det nye antennesys­temet, som faktisk koster fra 600 til 800 kroner ut til kunder, sier Hangeland:

– For det første synes vi det er lite pent og uryddig med en innvendig antenne langs vinduet. Det andre hovedargum­entet bak utviklinge­n av produktet er å bedre og sikre best mulig mottak av dab+-signalene.

Dab+, Fm og am

Han peker også på at med denne løsningen, en antennefor­sterker og en splitter, kalt ACX dab antenneløs­ning, kan bilistene motta både dab+-sendingene, Fm-sendinger der lokalradio­ene fortsatt er og sendinger på Am-båndet slik det fortsatt er en god del av for eksempel i England.

– For med radiosigna­ler som kommer i «vannrette bølger», er en loddrett antenne det klart beste, sier Hangeland som har drevet med bilstereo i 25 år, startet elektronik­kproduksjo­n i Litauen og eid firma Bilradiosp­esialisten. Med faglig engasjemen­t forteller han om tre forskjelli­ge typer piskantenn­er som alle kan benytte den nye antenneløs­ningen.

– Vi registrere­r en sterk interesse i markedet for vårt nye produkt. Og når Vestlandet, Sørlandet og Østlandet nå står for tur for overgang til dab+, tror vi det- te tar av, sier grûnderen Roy Hangeland.

 ?? FOTO: MICHAEL DANIELSEN ?? Roy Hangeland viser fram piskantenn­e som de fleste biler har i dag samt forsterker som skal gi gode mottaksfor­hold for dab+ når overgangen skjer 21. juni.
FOTO: MICHAEL DANIELSEN Roy Hangeland viser fram piskantenn­e som de fleste biler har i dag samt forsterker som skal gi gode mottaksfor­hold for dab+ når overgangen skjer 21. juni.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Takantenne­n på denne 2001-modellen Toyota Corolla skal kunne brukes til å ta imot dab+-sendingene
FOTO: TOR MJAALAND Takantenne­n på denne 2001-modellen Toyota Corolla skal kunne brukes til å ta imot dab+-sendingene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway