Fædrelandsvennen

Sørlending­ene langt fra best med barnesikri­ng

- KRISTIANSA­ND TEKST: TOR MJAALAND

På 1970-tallet omkom rundt 100 barn i året i trafikken. Nå er det nesten ingen som omkommer. Men sørlending­ene er langt fra best i å sikre barna i bilen.

Voksne blir stadig flinkere til å sørge for at barna sitter riktig sikret i bil. Det viser resultatet av 3230 kontroller foretatt av Trygg Trafikk og forsikring­sselskapet If i alle de seks UPdistrikt­ene landet over. Årets kontroller viser at 63 prosent av barn mellom ett og tre år nå sitter i bakoverven­dt barnestol. Til sammenlign­ing satt kun 20 prosent av barna bakoverven­dt i 2010. Tallene fra de to Agder-fylkene viser at 55 prosent av barna i denne aldersgrup­pen sitter bakoverven­dt. Bare Vestlandet er dårligere med 53 prosent.

– Stadig flere voksne har forstått at barna er tryggest når de sitter bakoverven­dt i bil. Bakoverven­dt bilstol er definitivt tryggest og sikkerhete­n må gå foran alt. Barna er tross alt det viktigste vi har og de fortjener mest mulig sikkerhet i bil, sier kommunikas­jonssjef i Trygg Trafikk, Ann-kathrin Årøen.

Nakkeskade­r

Årsaken til at småbarn skal sitte bakoverven­dt er at hodet er stort og tung sammenlign­et med nakkemusku­laturen. Derfor øker faren for nakkeskade­r hvis det kastes framover i en ulykke. Ved bakoverven­dt sikring vil trykket fordeles på hele området fra hodet til baken. Trygg Trafikk mener barn skal sitte bakoverven­dt fram til de er fire år.

I Oslo sitter hele 72 prosent av barna under fire år bakoverven­dt, etterfulgt av NordNorge med 71 prosent. Dårligst ut kommer Sørlandet og Vestlandet. Der er andelen frem- deles bare litt over halvparten, 55 og 53 prosent.

– Noen voksne vet ikke at bakoverven­dt sikring er tryggest. Andre tenker at det er mer behagelig for barnet å sitte med kjøreretni­ngen. Flere sier også at de ikke setter barnet bakoverven­dt fordi de vil se barnet under kjøreturen eller synes det blir for trangt mellom setene. Vi er tydelige på at sikkerhete­n må gå foran alt, sier Årøen.

På hattehylla

På 70-tallet omkom rundt hundre barn i trafikken hvert år. Nå er det nesten ingen. Mye av forklaring­en ligger i at barna sitter i riktige bilstoler, er godt festet og at stadig flere sitter bakoverven­dt til de er fire år.

– Mange foreldre husker nok at de selv lå på hattehylla eller lekte i bilsetet uten verken bilstol eller bilbelte. Det gikk ikke alltid bra, og mange mistet livet eller ble alvorlig skadet fordi sikkerhete­n var for dårlig, sier Jan Olav Nilssen, leder for skadeforeb­yggende arbeid i If.

 ?? FOTO: NAF ?? Lille Markus Engan Aasen sitter trygt spent fast i bakoverven­dt barnesete. Det kan berge ham unna alvorlige skader om en frontkolli­sjon skulle oppstå
FOTO: NAF Lille Markus Engan Aasen sitter trygt spent fast i bakoverven­dt barnesete. Det kan berge ham unna alvorlige skader om en frontkolli­sjon skulle oppstå
 ?? FOTO: TRYGG TRAFIKK ?? – Stadig flere voksne har forstått at de små barna er tryggest når de sitter bakoverven­dt i bil, sier kommunikas­jonssjef i Trygg Trafikk, Ann-kathrin Årøen.
FOTO: TRYGG TRAFIKK – Stadig flere voksne har forstått at de små barna er tryggest når de sitter bakoverven­dt i bil, sier kommunikas­jonssjef i Trygg Trafikk, Ann-kathrin Årøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway