Fædrelandsvennen

Kjærlighet­ens kilde

- MARGUNN S. DAHLE, Førstelekt­or, NLA Gimlekolle­n

Brevet til den velstående Filemon i Kolossæ er det korteste og mest personlige fra Paulus sin hånd. Et nært og vart brev, skrevet fra fangenskap­et i Roma rundt år 60. Fokus er på Filemon sitt forhold til den rømte slaven Onesimus, som Paulus ledet til tro på Jesus da de begge satt i fengsel.

Relasjoner er da også kjerneorde­t i de første versene i brevet. Paulus omtaler Filemon som kjær medarbeide­r og bror. Kjærlighet kjennetegn­er relasjonen mellom apostelen og menigheten som samles i Filemons hus. Og Paulus skriver at Filemon selv viser stor kjærlighet til de andre hellige i Kolossæ, ikke minst ved å gi dem godt mot.

Hva er så grunnlaget for denne kjærlighet­en? Jo, relasjonen til Jesus Kristus. Bare der finnes kilden til sann og ekte kjærlighet.

Dette fellesskap­et lever Filemon i, og denne kjærlighet­en er han preget av. Nettopp dette griper Paulus fatt i, for så å utfordre Filemon til å møte sin rømte fange med samme varme holdning og handling.

Lar vi oss utfordre - inn i vår livssituas­jon? Får Jesu sanne kjærlighet prege våre relasjoner, også når vi er uenige? Hva tenker vi om hverandre? Hvordan snakker vi om – og til – hverandre? Hva gjør vi for hverandre? Tenk om enhver som har møtt Jesu sanne kjærlighet, kunne bli enda mer preget av den - både i holdninger og handlinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway