Fædrelandsvennen

Endelig hjemme igjen

Fullrigger­en Sørlandet klappet i går til kai i hjembyen etter to års seilas.

-

– Vi har sett og gjort så utrolig mye. Jeg er så glad for at jeg ble med på dette, sier Louise Aasbø fra Gimlekolle­n i Kristiansa­nd.

Sammen med 50 andre elever har hun seilt jorden rundt som en del av et utveksling­sprogram på Fullrigger­en Sørlandet.

– Det er som vanlig utveksling, men fremfor å reise til USA eller et annet land, har vi bodd ti må- neder på fullrigger­en, sier Louise videre.

SISTE ETAPPE

De fleste i årets skolekull hoppet på i Hong Kong. For fullrigger­en har ikke vært hjemme i Kristiansa­nd siden 15. august 2015.

– Den første måneden var jeg litt skeptisk, for vi fikk skikkelig dårlig vær i begynnelse­n. Jeg husker nesten ingenting fra de første 72 timene, jeg kastet opp nesten hele tiden, sier Louise.

Torsdag morgen tok fullrigger­en fatt på den siste etappen hjem til Kristiansa­nd. Etappen gikk fra Søgne-skjærgårde­n og inn til kaia ved Kilden.

– Dette er veldig stort. Vi har opplevd mye sammen med elevene, så det føles bra å kunne få de trygt i land, sier kaptein Hallgeir Botnen.

90-ÅRSJUBILEU­M

Fullrigger­en Sørlandet feirer sitt 90-årsjubileu­m i år. Seilskuta ble bygget i 1927 ved Høivolds mek. verksted i Kristiansa­nd.

– Dette er et godt, gammelt skip, sier Botnen.

Men Sørlandet har ikke alltid vært et skoleskip. Fullrigger­en ble blant annet brukt som losjiskip og fangeskip under andre verdenskri­g.

– Sørlandet sank utenfor Kirkenes havn etter et flyangrep under andre verdenskri­g. Men hun ble heist igjen, og fikk seile videre, sier kapteinen.

Siden har seilskuten i hovedsak blitt brukt som skoleskip, og kan blant annet skryte av deltagelse under 100-årsjubilee­t til Frihetsgud­innen i New York, flere jordomseil­inger og seier under Tall Ships Races.

STORSLÅTT SEREMONI

Med 90 år bak seg seilte fullrigger­en i går inn til feiring i Kristiansa­nd havn. I havna ble fullrigger­en tatt imot av ordfører Harald Furre, Fullrigger­en Sørlandets Shantykor, skolekorps og barn og ungdom fra ulike skoler.

– Det er flott å se fullrigger­en komme hjem. Hjertet banker gjerne litt ekstra når fullrigger­en kommer inn med flotte ungdommer i masta som synger, og 500 jublende mennesker på kai, sier ordfører Harald Furre.

Flere av elevene på fullrigger­en har ikke sett sine foreldre på flere måneder.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Torsdag morgen tok fullrigger­en Sørlandet fatt på den siste etappen hjem til Kristiansa­nd, etter en toårig jordomseil­ing.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Torsdag morgen tok fullrigger­en Sørlandet fatt på den siste etappen hjem til Kristiansa­nd, etter en toårig jordomseil­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway