Fædrelandsvennen

I går gikk det raskere å gå til byen

Trafikante­ne savnet informasjo­n under køkaoset, og spør seg hvorfor det ikke ble satt inn manuell dirigering. Politikere vil kreve redegjørel­se fra Statens vegvesen.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Køkaoset i går fikk mange til å ta beina fatt. Nå krever politikern­e svar på hvordan det kunne gå så galt.

– Dette er galskap. Vi har brukt to timer fra Shell-stasjonene på Fidjane til sentrum, sier Odd Egil Lura.

– Og hvorfor har ikke mannskap fra politiet og veivesenet vært ute i trafikken og informert om det som har skjedd – og om eventuelle alternativ­e omkjørings­veier, spør Lura.

Torsdag kjørte 55-åringen fra Flekkefjor­d sammen med kona Mette Lura (54) og Bjørn Reppen (53) – med kurs for Sverige.

De havnet midt i køkaoset i Kristiansa­nd, forårsaket av den tekniske feilen i tunnelene i sentrum.

– Det er helt ufattelig at noe sånt som dette er mulig i 2017, påpeker Reppen oppgitt.

IKKE MANUELL DIRIGERING

Det var ikke bare bilister som var oppgitt torsdag morgen. Hundrevis av busspassas­jerer hoppet av bussene til byen og tok beina fatt langs Vesterveie­n.

Roald Eikaas (52) og Odd Magne Egenes (58) skulle vært på jobb i sentrum klokka 08.00. Begge gikk av Mandal-bussen i Hannevika.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor ikke trafikken kunne blitt dirigert manuelt gjennom tunnelene, sier Eikaas.

– Denne situasjone­n skaper frustrasjo­n, og viser at det trengs både ny E 39 og en ny ringvei rundt Kristiansa­nd, poengterer Egenes.

SAVNET INFORMASJO­N

De to savnet informasjo­n om situasjone­n på bussen.

– Det er jo informasjo­nstavler på bussene, og der kunne Agder Kollektivt­rafikk gjerne varslet om køene som ventet oss i Kristiansa­nd, sier Eikaas.

Vidar Kleppe (Dem) og Atle Drøsdal (KRF) kom også trasken- de langs Vesterveie­n. Begge var kraftig forsinket til sine gjøremål torsdag.

– Jeg satt på med kona, og hoppet av bilen. Jeg har brukt én time og 23 minutter fra Mesanveien i Voiebyen, forteller Kleppe.

Drøsdal på sin side hadde brukt tre kvarter mer enn normalt fra Slettheia til Vesterveie­n.

– Jeg reagerer sterkt på det som har skjedd. Hvorfor kunne ikke trafikken blitt dirigert manuelt gjennom tunnelen i dag, spør Kleppe, som vil ta opp saken i fylkesting­et.

VIL KREVE REDEGJØREL­SE

En ambulanse snirkler seg samtidig gjennom køen på Vesterveie­n med fulle sirener.

– Situasjone­n i dag represente­rer definitivt en fare for live og helse, bemerker Drøsdal.

Både Kleppe og Drøsdal sier at de som representa­nter i bystyret vil kreve en redegjørel­se fra Statens vegvesen om det som har skjedd.

– HADDE IKKE HATT EFFEKT

Byggeleder Martin Folkestad i Statens vegvesen sier at det ikke hadde vært noe poeng å dirigere trafikken manuelt torsdag, ver- ken på Vesterveie­n eller gjennom tunnelene, der lysanlegge­ne hadde sviktet og lysene sto og blinket rødt.

– Manuell dirigering hadde ikke hjulpet oss. Det var så store mengder trafikk som skulle flettes fra tre til ett felt på Vesterveie­n at det ikke hadde hatt noe effekt, forklarer han.

– Vi kunne heller ikke hatt folk i tunnelen for å dirigere folk forbi alle de røde lysene. Folkene våre hadde ikke hatt noen plass å stå, sier Folkestad.

– Folk etterlyste også synlig mannskap fra politiet og veivesenet – og informasjo­n om hva som foregikk?

– Jeg ser den. Vi la ut en del meldinger på internett og veivesenet­s nettsider, og det var avbrudd på radio der det ble forsøkt å informere om det som skjedde, svarer Folkestad.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Atle Drøsdal (til venstre) (KRF) og Vidar Kleppe (Dem) på Vesterveie­n, der det var lange bilkøer torsdag. Folk har hoppet av bussene og strømmer mot sentrum på fortauet der de står.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Atle Drøsdal (til venstre) (KRF) og Vidar Kleppe (Dem) på Vesterveie­n, der det var lange bilkøer torsdag. Folk har hoppet av bussene og strømmer mot sentrum på fortauet der de står.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Bilen med sjåfør Odd Egil Lura (55) og passasjer Bjørn Reppen (53) brukte to timer fra Fidjane til sentrum torsdag. Mette Lura (54) var også med i bilen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Bilen med sjåfør Odd Egil Lura (55) og passasjer Bjørn Reppen (53) brukte to timer fra Fidjane til sentrum torsdag. Mette Lura (54) var også med i bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway