Fædrelandsvennen

Internett er infrastruk­tur

Internett-tilgang inngår i økende grad i samfunnets infrastruk­tur. Men det er ingen selvfølge at det offentlige skal betale utbygginge­n.

-

Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n går i bresjen for å utplassere «wifi-benker» i Kristiansa­nd sentrum. Det dreier seg om sittebenke­r som får strøm via solceller og gir gratis internetti­lgang i en radius på åtte-ti meter. I tillegg kan brukerne lade opp mobiltelef­onene sine via usb-uttak. Hver av disse spesielle benkene koster rundt 45.000 kroner og er tenkt satt på lager i vinterhalv­året.

Ganske nylig varslet Terje Klungland, daglig leder for gründerhus­et Coworx, at de også har konkrete planer om å etablere gratis, helårs nettforbin­delse i Kvadrature­n, i første omgang i Markensgat­e og på Torvet. Klungland har selv bred bakgrunn fra telekombra­nsjen og mener at initiative­t skal la seg gjennomfør­e enkelt og rimelig, forutsatt litt velvilje fra nett- og huseiere. «Vi mener alvor med at Kristiansa­nd kan bli Norges svar på Austin, med musikk, godt klima, «easy living» og sterk gründerkul­tur. Men da trengs wifi!» uttalte Klungland i en reportasje helt i slutten av mai.

Den store og voksende telekomsek­toren er i praksis privatiser­t og utsatt for global konkurrans­e.

Man kan like det eller ikke, men internett er i ferd med å bli en like viktig del av samfunnets infrastruk­tur som veier og kraftledni­nger. Vi er fortsatt i en brytningst­id da mange i den el- dre generasjon har et lite hjertelig forhold til flommen av nettbasert­e løsninger. Men skuer man 20 år fremover, synes det utenkelig at internett ikke skal være en selvfølge i de fleste hverdagssi­tuasjoner. Riktignok gjør det samfunnet mer sårbart, men retningen på utviklinge­n er likevel entydig.

Så er spørsmålet hvem som har ansvaret for å bygge ut denne infrastruk­turen. Mens det konsekvent falt på det offentlige – eller offentlig eide virksomhet­er – å bygge veier og kraftledni­nger, er svaret ikke like entydig i dag. Den store og voksende telekomsek­toren er i praksis privatiser­t og utsatt for global konkurrans­e. De fleste som ferdes i Kvadrature­n i Kristiansa­nd, kan koble seg opp mot internett via 4Gforbinde­lser. Men det koster, og nå dreier det seg altså om alternativ, gratis tilgang.

Vi ser det ikke som noen selvfølge at det er noe skattebeta­lerne skal bekoste.

 ??  ?? Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n ønsker seg gratis wifi-benker i Kvadrature­n.
Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n ønsker seg gratis wifi-benker i Kvadrature­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway