Fædrelandsvennen

I går kom Kristiansa­nd to

– Jeg skulle vært på skolen klokka åtte. Men læreren sitter også i kø, så jeg benytter sjansen til litt ekstra søvn.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Magne Tobiassen gikk på bussen i Mandal i sju-tiden. Klokken er ni. Han skulle vært på Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle (KKG) for en time siden.

I de endeløse køene fra Vågsbygd og Søgne koker det. En bilist ser Fædrelands­vennens fotograf ta bilder. Det er nok til at han ruller ned vinduet, og lar all sin vrede velte ut i en usammenhen­gende CAPS Lock-tale – om antrekket hans. En annen rødsprengt herremann koker bak rattet, og forlanger veivesenet stilt til veggs, når vi spaserer forbi.

EN KILOMETER I TIMEN

Heidi Gallis Vikstøl har beholdt humøret. Selv om hun har brukt over en time på den ene lille kilometere­n fra Tranestien på Slettheia ned til Kolsdalen.

Hun er langt fra den verst stilte. Vi møter en bussjåfør som sitter med åpent vindu.

– Jeg hadde full buss, over halvparten gikk av nede i Hannevika, forteller han.

Fra Lumber og inn til byen brukte bilister og busspassas­jerer to timer torsdag morgen.

Roy Johannesse­n hadde 22 passasjere­r. Nå er det seks igjen. De skal over på andre siden av byen. Det er fortsatt for langt å gå, så de blir. Selv beholder han humøret.

– Jeg er jo på jobb og skulle sittet her uansett. Men passasjere­ne har det ikke så greit, bemerker han.

Bak i bussen hans sitter Malin Danielsen. Bakerst ligger Magnus Tobiassen og sover dypt til duren av motoren på tomgang.

– Det var en god mulighet til å sove litt ekstra, forteller Magne Tobiassen mens han gnir søvnen ut av øynene og kveler et gjesp.

LØP FRA MANN OG BIL

– Jeg måtte hoppe av bilen i Hannevika og begynne å gå. Vi skal åpne butikken klokken ni. Det blir hektisk, men jeg fikk ringt sjefen og forklart situasjone­n, forteller May Lill Hollerud.

Som i samme øyeblikk ser sjefen selv, Lisbeth Johannesse­n komme syklende forbi i racerfart, antakelig akkurat i tide til å rekke kundene.

Så spørs det bare om kundene rakk åpningen. For mens biler og busser sto på stedet hvil, ble vi vitne til den store folkevandr­ingen på gang- og sykkelstie­n inn til byen langs Vesterveie­n. Til solgløtt og behagelig temperatur gikk tusener den siste biten inn til byen for egen maskin.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Magnus Tobiassen fra Mandal skulle vært på skolen klokken åtte. Med læreren enda lenger bak i køen, var det bare å benytte anledninge­n til litt ekstra søvn.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Magnus Tobiassen fra Mandal skulle vært på skolen klokken åtte. Med læreren enda lenger bak i køen, var det bare å benytte anledninge­n til litt ekstra søvn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway