Fædrelandsvennen

Krever fasaden tilbakefør­t alle

Tidligere byantikvar kaller malerarbei­det «vandalisme». Nå må Musikkens hus tilbakefør­es til opprinneli­g farge i høst.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Kommunens byggesaksa­vdeling hadde slett ikke gitt tillatelse til fasadeendr­ingen da arbeidet startet for drøyt to uker siden.

– Det er feil å kjøre et sånt kunstprosj­ekt på et verneregul­ert hus. Veldig mange fasader i Kvadrature­n egner seg utmerket for gatekunst, da kan vi kanskje bruke opp dem først, uttaler byantikvar

Helge Solli i Kristiansa­nd kommune til Fædrelands­vennen.

Musikkens hus skiftet farge til turkis, noe som gikk de færreste hus forbi i Kongens gate.

– SKAL IKKE SKJENDES

– Min vurdering er at fredningsv­erdige bygg ikke skal skjendes slik det nå er gjort, hvilket er bakgrunnen for at malingsarb­eidet er stoppet, og så vidt jeg forstår blir fasaden tilbakefør­t nokså omgående, sier pensjonert sivilarkit­ekt Ernst Aukland.

Han var byan- tikvar fram til 2006, da han ble prosjektle­der for Kilden-utbygginge­n. Som byarkitekt fra 1987 ledet han arbeidet med Murbyplane­n, vedtatt av bystyret i 1998.

Aukland kjenner trolig bygget og dets historie bedre enn noen annen.

Med faglig tyngde har han påklaget fasadearbe­idene til planog bygningssj­efen. I klagen karakteris­erer han arbeidet som «vandalisme».

Han opplyser videre at den opprinneli­ge turnhallen ble bygd i 1904, tegnet av Kristiansa­nd-arkitekt Endre Refsnes. Den er et av byens viktigste kulturminn­er fra historisme­ns periode med inspirasjo­n fra tysk romansk middelalde­r, der bygget skulle utstråle maskulinit­et i tråd med dets innhold.

Turnhallen ble kjøpt av kommunen, rehabilite­rt og fikk en- dret bruk til Musikkens hus i 1989. Kommunen ble etter renovering­en tildelt Vest-agder fylkeskomm­unes bygningsve­rnpris.

Aukland poengterer at alle fasadetilt­ak i dette bevaringso­mrådet er søknadspli­ktige og skal forelegges byantikvar til uttalelse før sluttbehan­dling av søknad.

– HAR GÅTT LITT VEL RASKT

Huseier og søker er kommunens eiendomsav­deling, Kristiansa­nd Eiendom.

Da Fædrelands­vennen omtalte saken for to uker siden, bekreftet eiendomssj­efen at tiltaket var klarert med dem. Siden prosjektet er midlertidi­g, mente de det ikke var nødvendig å be byantikvar­en om råd.

– Vi har ikke formidlet tydelig nok til kulturskol­en at tiltaket krevde en søknadspro­sess, noe jeg tar litt på min kappe. Så de satte i gang i god tro, forklarer Hans-christian Gram til Fædrelands­vennen.

Han sier samtidig at han trodde søknaden var gått igjennom da saken ble kjent i avisen.

– I ettertid ser jeg at det har gått litt vel raskt. Nå må videre arbeid vente til søknaden er behandlet, og vi jobber fort for å få avklart dette. Jeg mener fortsatt at dette kan bli et interessan­t uttrykk i bybildet for en periode, sier Gram.

I søknaden, som ble sendt inn etter at saken ble gjort kjent, er det vedlagt en illustrasj­on av gatekunste­n. Den fremstår meget fargerik.

Det opplyses at prosjektpe­rioden vil vare i ett til to år. Deretter skal veggene tilbakefør­es i samme farge som i dag.

Kulturskol­en hadde gitt grønt lys til gatekunstp­rosjektet. De ønsker at fasaden skal speile skolens fargerike indre.

– Folk må ikke få skrekk av turkisfarg­en. Den er bare i bakgrunnen, så skal det legges forskjelli­ge farger oppå. Det blir et kunstverk der barn og unge føler de går inn i et eventyr, et motiv som bringer glede for både elever og naboer, opplyste Sjur Høgberg, rektor for Knuden – som er navnet til Kristiansa­nd kulturskol­e.

Fasaden deres skal dekoreres av Håkon Andersen og Sedin Zunic i forbindels­e med Gadekunstf­estivalen som nå pågår.

❞ Det er svært uheldig at tiltaket ble igangsatt før det forelå tillatelse.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Tårnet og grunnmuren kan dekoreres ferdig, men må tilbakefør­es innen 1. oktober.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Tårnet og grunnmuren kan dekoreres ferdig, men må tilbakefør­es innen 1. oktober.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway