Fædrelandsvennen

Fikk sjokk da steiner i alle størrelser traff bilen

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Beate Aukland fikk seg et kraftig sjokk da en steinskur smalt inn i bilen hennes – utløst av dynamitt.

– Jeg hadde englevakt. Dette kunne jo gått veldig mye verre, sier Aukland.

Det var hennes bil som ble truffet da en gravemaski­n traff dynamitt under arbeid på Ålefjærvei­en onsdag ettermidda­g. Uhellet skjedde da gravemaski­nen meislet i en fjellknaus som stod igjen etter tidligere sprenginge­r. Noe dynamitt lå fortsatt igjen i et borehull.

Aukland er trafikklær­er, og var på vei til Vennesla for å hente sønnen i barnehagen da hendelsen skjedde. Foran stedet der det er anleggsarb­eid, ble hun stanset av lysreguler­ing.

KOM KJEMPESMEL­L

– Jeg så gravemaski­nen til høyre. Da jeg fikk grønt, begynte jeg å kjøre, forteller hun.

Før hun hadde fått opp noe fart, kom et kjempesmel­l.

– Rett etter sprutet det med stein i alle størrelser inn i bilen, sier hun.

Aukland fortsatte noen meter til før hun fikk stanset. Da hadde steinen klarte å briste frontruta og ei rute bak. I panseret og taket var det hull tvers gjennom. Men hun kom uskadd fra det hele.

– Jeg gikk ut og bort til gravemaski­nføreren som jo også var kjempeheld­ig som heller ikke ble skadd, sier hun.

HØYGRAVID

Aukland er gravid i åttende måned. Hun merket godt at fosteret reagerte på sjokket hun fikk. – Ja, vi fikk en støkk begge to, smiler hun.

Hun er lykkelig over at hun var alene i bilen. Hennes to år gamle sønn kunne for eksempel sittet i baksetet der steinen smalt inn i sideruta som ble ødelagt.

BØR STANSE

I ettertid laster hun ingen for uhellet, men håper veivesenet og entreprenø­ren som drifter anleggsarb­eidet gjør om på rutinene.

– Denne type pigging av stein bør man stanse med når det passerer biler. Ikke bare fordi man kan treffe dynamitt, men også fordi steinsprut kan treffe biler og anleggsmas­kiner, sier hun.

ALVORLIG HENDELSE

Prosjektle­der Rolf Ove Lunden i Statens vegvesen sa tidligere onsdag kveld at de ser alvorlig på hendelsen.

– Vi mener at riktig prosedyre ble brukt i forkant av det som skjedde for å forsikre oss om at det ikke lå dynamittre­ster igjen. Men så var det altså en del igjen likevel, forklarte Lunden.

I februar i fjor omkom en gravemaski­nfører i Valdres under pigging da maskinen traff dynamitt.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Beate Aukland fikk kjempesjok­k da store steiner regnet over bilen hennes på Ålefjærvei­en, En gravemaski­n hadde truffet dynamitt under pigging som så sprengte.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Beate Aukland fikk kjempesjok­k da store steiner regnet over bilen hennes på Ålefjærvei­en, En gravemaski­n hadde truffet dynamitt under pigging som så sprengte.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Steinen gikk tvers gjennom panseret på bilen.
FOTO: PRIVAT Steinen gikk tvers gjennom panseret på bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway