Fædrelandsvennen

– Neppe overlevend­e

- NTB

Brannvesen­et vet ikke hvor mange døde som ligger i den utbrente boligblokk­en i London. Å søke gjennom bygningen vil ta flere uker.

Det er ikke ventet at det blir funnet flere overlevend­e i Grenfell Tower, sa Londons brannsjef Dany Cotton til TVstasjone­n Sky News torsdag.

– Omfanget og varmen fra brannen betyr at det ville vært et rent mirakel å finne noen i live.

Brannfolke­ne på stedet har omsider klart å slukke de siste flammene i bygget. Ifølge Cotton er det for tidlig å spekulere på årsaken til katastrofe­n.

17 mennesker er bekreftet døde, og mange er kritisk skadd etter brannen som startet natt til onsdag. Det fryktes at antallet døde vil stige betydelig.

TRAUMATISE­RT

Flere av dem som har deltatt i slukningsa­rbeidet, er traumatise­rt av det de har opplevd, ifølge Cotton.

Hun sier brannfolk liker å tro at de er tøffe og heltemodig­e. Men katastrofe­n i Grenfell Tower har vært vanskelig å håndtere for mange av dem.

Under brannen var det umulig å hjelpe mange av dem som befant seg høyt oppe i bygningen. Hele familier er savnet, og flere døde vil bli funnet etter hvert som bygningen gjennomgås.

Øyenvitner har fortalt om folk som hoppet ut av det brennende høyhuset, og om mødre som slapp barna sine ned til folk som prøvde å ta dem imot på bakken.

– Jeg snakket med en av mine brannmenn, som var like ved da en person kom ut av vinduet, og han gråt, forteller Cotton.

Hun bekrefter at barn ble kastet ut av vinduene i den 24 etasjers bygningen mens ilden var i ferd med å spre seg.

ETTERFORSK­NING

Statsminis­ter Theresa May har lovet at brannen vil bli grundig etterforsk­et.

Torsdag besøkte hun branntomte­n hvor hun møtte brannfolk og lokale innbyggere.

Opp mot 600 mennesker kan ha bodd i de 120 kommunale leilighete­ne i Grenfell Tower. En forening for beboere i området har lenge advart om stor brannfare i bygningen.

Selv om det er uklart hvordan brannen startet, mener brannekspe­rter at fasadeplat­ene på bygget bidro til at ilden raskt spredte seg. Platene inneholdt et brennbart plastmater­iale.

Lignende plater er utbredt både i Storbritan­nia og andre land. Eksperter har i flere tiår advart om brannfare som følge av plater av dårlig kvalitet og etterisole­ring som blir feil utført.

Grenfell Tower var forsikret av det norske selskapet Protector. Selskapet opplyser at skadeomfan­get anslås til 20 millioner pund – noe som tilsvarer 217 millioner kroner.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En brannmann i det utbrente boligbygge­t i London.
FOTO: NTB SCANPIX En brannmann i det utbrente boligbygge­t i London.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway