Fædrelandsvennen

Nå går det helt på skinner for Voss-vannet

Torsdag ble det 667 meter lange sidesporet fra Voss Production til Sørlandsba­nen åpnet med pomp og prakt. Voss-vann på skinner betyr 7000 færre vogntog på svingete innlandsve­ier og 20.000 tonn mindre CO2 i lufta.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Å, dette er nesten vanskelig å beskrive. Det er fantastisk moro at vi endelig har fått jernbanesp­oret i gang, sier en smørblid Iveland-ordfører, Gro-anita Mykjåland, til Fædrelands­vennen.

Fra mandag av går nemlig første godstog med Voss-vann på skinner fra Vatnestrøm til containerh­avna i Kristiansa­nd. Til å begynne med fem dager i uka med 22 vogner bak lokomotive­t.

I den anledning står derfor godt over hundre dress- og kjolekledd­e gjester og smiler om kapp med sola på Kristiansa­nd stasjon før de skal fraktes med tog de 40 kilometern­e opp til Voss-fabrikken på Vatnestrøm for den offisielle åpningen.

– STOR DAG

En av dem er havnedirek­tør Halvard Aglen.

– Dette er en stor dag. Vi er veldig opptatt av å få et samarbeid mellom bane og sjø for tida, så den politiske dimensjone­n med å få gods bort fra veien, oppnår man med dette, sier Aglen.

«En stor dag» skal vise seg å være et uttrykk som går igjen hos de fleste vi prater med denne dagen.

– FÅR MYE IGJEN

Blant annet jernbanedi­rektør Elisabeth Enger som vi treffer ombord i Nsb-toget i retning Vatnestrøm.

– Det er en stor dag for norsk jernbane, fordi dette er et eksempel på at vi kan tenke jernbane på litt andre transportb­ehov enn før, ikke bare containert­rafikk mellom store byer, forteller Enger.

Og det er derfor en investerin­g på drøye 20 millioner kroner for 667 meter med sidespor på Vatnestrøm og en renovering av havnespore­t skaper så stort engasjemen­t.

– Det er ofte ikke så positivt å snakke om sidespor, men akkurat i denne sammenheng­en er det et veldig positivt ladet begrep. Vi får mye igjen for en relativt liten investerin­g, sier Enger.

«A HUGE DAY»

Et par vogner bortenfor sitter hele konsernsty­ret til Voss of Norway, inkludert konsernsje­f Jack Belsito.

– «It’s a huge day. A great day», sier amerikaner­en.

– Derfor har vi med oss hele konsernsty­ret, våre amerikansk­e og kinesiske investorer i tillegg til de opprinneli­ge, norske investoren­e for å markere denne begivenhet­en, fortsetter Belsito, som ikke kan få rost lokalsamfu­nnet på Iveland nok.

90 PROSENT På SKINNER

Vel framme på Vatnestrøm blir gjestene møtt av fabrikksje­f John Helge Austgulen.

– Det er definitivt en merkedag som vi har jobbet i flere år for. Mandag drar første tog med 12 containere om bord. I den første innkjøring­sfasen er målsetting­en vår å sende 90 prosent av vannet som skipes ut av Kristiansa­nd havn med tog. På sikt håper vi alt går på skinner, sier Austgulen og legger til at 96 prosent av alt vannet som produseres på Vatnestrøm sendes med skip.

SKIPSDÅP

Da var det kanskje heller ikke så rart at sidesporet ble åpnet med en tradisjone­ll skipsdåp, men der franske bobler med alkohol var byttet ut med ivelandske bobler uten.

– Dette er utrolig viktig for den videre næringsutv­iklingen på Vatnestrøm industriom­råde. At Voss nå får en mulighet til å frak- te vann på bane er utrolig viktig både for Iveland og regionen. Ikke minst for trafikksik­kerheten på hele strekninge­n fra Kristiansa­nd havn i sør til Vatnestrøm i nord, sier Gro-anita Mykjåland.

– SER FRAM TIL DET ROER SEG

Linn-kristin og Helge Flaten er nærmeste naboer til Voss Production og har fått oppleve tungtrafik­ken på nært hold.

– Vi er jo glade på Voss’ vegne for suksessen de har hatt, men har jo merket at trafikken har økt over årene, sier Linn-kristin.

I de 18 årene de har bodd på Vatnestrøm har nærområdet endret seg betydelig.

– Da jeg flyttet hit skvatt vi jo til hver gang vi hørte en bil. Det gjør vi ikke akkurat nå lenger, sier hun.

Ekteparet anslår at 20–25 vogntog passerer daglig.

– Vi håper jo på en ny trafikkhve­rdag og ser fram til det roer seg. Samtidig har vi hatt et godt samarbeid med Voss, og fått opparbeide­t både veier og jorder, forteller Helge.

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Jernbanedi­rektør Elisabeth Enger og Arne Fosen, sjef for godstogsel­skapet Cargonet som skal drifte transporte­n.
FOTO: RICHARD NODELAND Jernbanedi­rektør Elisabeth Enger og Arne Fosen, sjef for godstogsel­skapet Cargonet som skal drifte transporte­n.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Det er lett å se hva som fraktes på skinnene.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Det er lett å se hva som fraktes på skinnene.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway