Fædrelandsvennen

Kjøpte drapsknive­n på konfirmant­tur

Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) ble drept med en kniv som er ulovlig i Norge. Kniven ble kjøpt da den tiltalte gutten var på konfirmant­tur til Estland.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Mandag starter rettssaken mot den nå 16 år gamle gutten som erkjente drapene i avhør om kvelden 6. desember i fjor.

«I’m busted. I did it», uttalte han på engelsk da han ble konfronter­t med at han var siktet i saken. Oversatt betyr det «Jeg er avslørt. Jeg gjorde det».

Et drøyt døgn tidligere hadde han møtt Jakob Abdullahi Hassan (14) ved Sandens kjøpesente­r. Guttene hadde kjent hverandre en tid.

Jakob var del av et ungdomsmil­jø i Kristiansa­nd som politiet og kommunen har vært svært bekymret for. Her er trusler, vold og rus en del av hverdagen.

16-åringen har gitt uttrykk for at han hadde bygd opp et sinne mot 14-åringen. Det skal ha toppet seg da han opplevde å bli lurt for noen hundre kroner i en handel om hasj.

Det er ventet at graden av planleggin­g av drapshandl­ingen vil bli et tema som dommerne må ta stilling til.

Ifølge opplysning­er Fædrelands­vennen har fått, ble Jakob med på bussen til Lund fordi 16-åringen hevde de skulle møte en tredje person. Dette har han forklart i avhør.

De gikk av i Marviksvei­en og spaserte mot Bertesbukt­a.

Spesiell kniv

Med seg hadde 16-åringen en kniv, en såkalt «butterfly-kniv» som er ulovlig i Nor- ge. Denne har to egger, kan legges sammen og blir ofte brukt til å trikse med.

Kniven var kjøpt i Estlands hovedstad Tallinn, da gutten som konfirmant dro på tur med menigheten Filadelfia.

Han skal ikke ha fått kjøpt kniven selv, men en litt eldre person skal ha kjøpe den for ham i butikken.

16-åringen er ikke tiltalt for besittelse av ulovlig våpen. Personen som gjennomfør­te handelen er heller ikke tiltalt for dette.

ville dumpe ham i Sjøen

Da guttene var kommet til ballbingen ved Wilds Minne skole ville Jakob snu. 16-åringen har forklart at han med kniven bak ryggen gikk mot 14-åringen.

Så knivstakk han ham 28 ganger over hele kroppen.

I avhør har 16-åringen forklart at han

satte seg ned for å hvile etter å ha stukket 14-åringen. Han hadde så tenkt å bære ham ned til sjøen i Bertesbukt­a og dumpe ham der.

Tone Ilebekk (48) var ute og luftet hunden, og så Jakob liggende på bakken. Hun gikk bort for å spørre om guttene trengte hjelp.

16-åringen har forklart at han svarte Ilebekk ved å si at Jakob hadde fått et epileptisk anfall og at han hadde ringt etter foreldrene hans. Han hevdet at de var på vei.

Tone Ilebekk skal så ha sagt at de måtte legge Jakob i stabilt sideleie. Da hun bøyde seg ned for å gjøre dette, ble også hun brutalt stukket til døde. Til sammen ble hun påført 32 knivstikk.

«HADDE VONDT I HODET»

Etter drapene forlot han stedet. På Shell- stasjonen ved Lund kirke kjøpte han seg ei flaske vann. Han reiste hjem, og gjemte kniven bak en stein i nærheten av huset.

Samme kveld skulle 16-åringen ha vært på teaterøvel­se på Rosegården teaterhus. Klokka 17.29 sendte han en tekstmeldi­ng til en av lederne:

«Eyy, jeg har veldig hodeverk i dag, så jeg kommer ikke i dag».

Dagen etter gikk han på skolen. Imens jobbet politiet på spreng med å etterforsk­e et dobbeltdra­p uten kjent gjerningsp­erson. En rekke vitner i kretsen rundt Jakob ble innkalt til avhør, og blant dem var 16-åringen.

Seint på ettermidda­gen tirsdag 6. desember, møtte 16-åringen på politistas­jonen som vitne sammen med sin mor.

Samtidig etterforsk­et politiet spor som tydet på at han hadde noe med drapet å gjøre.

Underveis i vitneavhør­et avbrøt en politimann og fortalte 16-åringen at han nå hadde skiftet status fra vitne til siktet. Umiddelbar­t erkjente han begge drapene.

Han har forklart seg i detalj om hvordan han gikk fram for å begå de brutale drapene.

500 SØK På BREIVIK

I etterforsk­ningen av drapene har politiet gjennomgåt­t nettsøkene til 16-åringen. De har avdekket 8556 Google-søk på voldsrelat­erte tema, som skolemassa­kre og bestialske drap. 500 av søkene var på massedraps­mannen Anders Behring Breivik.

– I likhet med hundretuse­ner andre har han i perioder med mye medieomtal­e av Breivik-sakene fulgt disse i nettaviser. Noe utover det er det ikke snakk om, sier Svein Kjetil Stallemo til Fædrelands­vennen.

Han ønsker ikke å kommentere saken nærmere.

16-åringens interesse for vold og Brevik gjorde at Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) kom inn i saken.

Etter det Fædrelands­vennen får opplyst fant de ingen forbindels­er mellom 16-åringen og høyreekstr­eme miljøer. Politiet har også uttalt at de ikke mener drapet på Jakob var rasistisk motivert.

Aktor i saken, statsadvok­at Jan Tallaksen, sier han vil vente med å kommentere saken til han har lagt den fram for retten.

I’m busted. I did it. 16-ÅRINGEN DA HAN BLE KONFRONTER­T MED AT HAN VAR SIKTET I SAKEN

 ??  ??
 ??  ?? Tone Ilebekk
Tone Ilebekk
 ??  ?? Jakob Abdullahi Hassan
Jakob Abdullahi Hassan
 ?? ARKIVFOTO: ELLING SVELA ?? Politets krimteknik­ere undersøker åstedet, ved ballbingen på Wilds Minne skole.
ARKIVFOTO: ELLING SVELA Politets krimteknik­ere undersøker åstedet, ved ballbingen på Wilds Minne skole.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Bak denne steinen gjemte den nå 16 år gamle gutten drapsknive­n.
FOTO: ERLEND OLSBU Bak denne steinen gjemte den nå 16 år gamle gutten drapsknive­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway