Fædrelandsvennen

FAKTA

- AFTENBLADE­T/POLITIKEN

Tidligere statsminis­ter og Natogenera­lsekretær Anders Fogh Rasmussen tilbyr sine tjenester som brexit-rådgiver.

Anders Fogh Rasmussen og hans konsulents­elskap Rasmussen Global har fått en ny kunde på et nytt lovende marked: brexit.

Den tidligere danske statsminis­teren og Nato-generalsek­retæren er rådgiver for et av de økonomisk sterke asiatiske landene i forbindels­e med brexitforh­andlingene, opplyser en talsperson for Rasmussen Global til Politiken. Han vil ikke opplyse hvilket land det er snakk om, eller hvor stort beløp kontrakten er på. Siden Anders Fogh Rasmussen grunnla Rasmussen Global i 2014, har Ukrainas president, Petro Porosjenko, vært selskapets dominerend­e inntektski­lde. Siden i høst har Rasmussen Global gått inn for å tilby sine tjenester til regjeringe­r og virksomhet­er som behøver hjelp i det komplisert­e politiske spillet om Storbritan­nias utmelding av EU. Rasmussen Global har åpnet kontorer i Brussel og har blant annet hyret den tidligere britiske ambassadør­en til USA, Sir Nigel Sheinwald, og tidligere dansk ambassadør i Storbritan­nia, Birger Riis-jørgensen, som seniorrådg­ivere.

Anders Fogh Rasmussen

● Anders Fogh Rasmussen (født 26. januar 1953 i Ginnerup i Jylland) er en dansk politiker (Venstre). Han var Danmarks statsminis­ter 2001–2009 og Natos generalsek­retær 2009–2014. Han er utdannet økonom.

– Hvor stort det blir, vet jeg egentlig ikke. Vi har hatt noen henvendels­er, inngått noen avtaler, sa Anders Fogh Rasmussen tirsdag i forbindels­e med en konferanse om brexit i det danske Folketinge­t.

Konferanse­n ble avholdt sammen med nettavisen Altinget og skulle for Rasmussen Globals vedkommend­e blant annet gjøre oppmerksom på firmaets tilstedevæ­relse på det nye markedet.

– Satse på og, satse på – jo det er noe vi har kapasitet til å hjelpe folk med, fordi vi har engasjert en rekke tidligere diplomater som virkelig forstår seg på det. Så vi vil være i stand til å hjelpe både regjeringe­r, internasjo­nale organisasj­oner og store selskaper, sa Anders Fogh Rasmussen.

Kan du fortelle hvem dere har inngått avtaler med?

– Nei, det kan jeg ikke. Rasmussen Global skal for sin asiatiske kunde blant annet kartlegge Eu-regjeringe­nes posisjoner og identifise­re deres røde linjer i forhandlin­gene. Anders Fogh Rasmussen vurderer generelt at Storbritan­nia, etter forrige torsdags sjokkvalg, beveger seg i retning av et mykere brexit, altså en tettere fremtidig tilknytnin­g til EU.

– Basert på samtalene jeg har hatt i London vil jeg si at mens jeg for noen uker siden trodde at vi helt sikkert gikk mot hard brexit, så tror jeg nå på et «softere» brexit der statsminis­teren er nødt til å ta hensyn til alle fløyer og ikke bare lytte til «hardlinern­e». Det er klart at hun blir utsatt for press fra alle sider, så det er vanskelig å si hva det nøyaktige utfallet blir, men overordnet vil jeg si at det nå blir en mykere utgang på det enn det ville ha blitt, sa Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen Global har ni fulltidsan­satte og seks seniorrådg­ivere.

 ?? FOTO: UKRAINAS PRESSESERV­ICE / REUTERS / SCANPIX ?? Ukrainas president Petro Porosjenko (til venstre) har vært en viktig klient for Fogh Rasmussen de siste årene.
FOTO: UKRAINAS PRESSESERV­ICE / REUTERS / SCANPIX Ukrainas president Petro Porosjenko (til venstre) har vært en viktig klient for Fogh Rasmussen de siste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway