Fædrelandsvennen

Patriarkat­et i oppløsning

- SOPHIE MATLARY

Temaene sosial kontroll, skam og ære har igjen blitt en del av samfunnsde­batten den siste tiden. Disse temaene er dessverre like relevante i dag som de var for 30 år siden, og vil trolig være det en god stund fremover.

Derfor er det bra og viktig at så mange kvinner har forstått dynamikken som ligger bak en slik fysisk og psykisk kontroll. Denne dynamikken funderes på en sterk frykt mange menn har for kvinner, da menn har skjønt at det andre kjønn er like bra (og noen ganger bedre).

Vi kvinner er virkelig ikke så stereotypi­ske som mange menn skal ha det til. Vi er faktisk ikke mer ryddige, renslige, ordentlige, flittige, punktlige, ydmyke, gode, sensitive, skjøre, rolige, beskjedne – slik mange menn kanskje skulle ønske vi var.

Ja, det er nok skummelt for menn å ta inn over seg at kvinner ganske ofte er det sterkere kjønn. Vi er flinkere til å forstå egne følelser, og ta vare på oss selv og andre. Vi er flinke til å skjønne viktighete­n av kollektivi­tet, og det å ha en kollektiv holdning til familien og samfunnet. Vi er flinkere til å sette andre foran oss selv, enten det gjelder partner eller barn.

Verdens eldste person døde i april 2017, og gjett hva, hun var kvinne. Emma Morano døde i en alder av 117 år. Morano forklarte at en av årsakene til at hun levde så lenge var fordi hun i 1938 kastet ut mannen sin, som både var voldelig og kontroller­ende – hun nektet å la seg dominere, og det reddet livet hennes. Kvinners biologi tilsier faktisk at vi vil leve lengere enn menn, men samfunnet rundt kan til tider presse i motsatt retning.

La meg komme med en teori: På den tid da samfunnet baserte seg på å sanke og høste mat, måtte kvinner også det, men i tillegg måtte de samtidig føde og passe på barn. Og her er et ordtak som passer kvinner godt: «Nød får naken kvinne til å spinne». For det er jo slik at hvis man ofte må jobbe hardere enn andre rundt seg, gjør man det også bedre i lengden. En slik dobbel-rolle - som mor og jeger, har på en måte blitt overført til dagens samfunn. Vi spinner enten vi er i nød eller ikke. Vi kvinner presterer ofte dobbelt, og har det også som en slags minimums-forventnin­g til oss selv, at vi skal jobbe dobbelt så hardt. Vi er jo så vant til at «kabalen skal gå opp» og er flinke til å finne gode strategier samt prioritere.

Med basis i disse punktene, er det ikke bare nedverdige­nde, men det strider også direkte med menneskere­ttighetene, at en annen person, kun fordi han er mann, mener å ha førsterett til å bestemme hvilken levemåte som er best for en kvinne. Patriarkal­sk kontroll, både fysisk og psykisk, er noe av det styggeste vi kan se i samfunnet vårt, og har ingen plass i Norge i 2017. Derfor er det spesielt viktig med god integrerin­g av individer som kommer fra land hvor slike tendenser kanskje er mer normaliser­t, men også at det finnes lett tilgjengel­ig hjelp for kvinner som ønsker å bryte ut.

Det hadde nok vært fint for mange hvis vi var skjøre og sensitive. Da er det lettere å føle seg sterkere - men dette er kun en falsk sannhet. En illusjon som brister, og som altfor ofte ender i fysisk og psykisk vold. Med det vil jeg gratulerer alle jenter og kvinner som instinktiv­t har fulgt den iboende trangen alle mennesker har til å søke individuel­l frihet, og som hver dag velger å gå sin egen vei, på tross av hva familien eller samfunnet sier. Dere baner veien for deres egne døtre, og alle de kommende generasjon­ene av kvinner etter dere. Stå på!

❞ Patriarkal­sk kontroll, både fysisk og psykisk, er noe av det styggeste vi kan se i samfunnet vårt, og har ingen plass i Norge i 2017.

 ?? FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN ?? Dere baner veien for deres egne døtre, skriver innsendere­n til innvandrer­kvinner som frigjør seg fra familier og søker frihet.
FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN Dere baner veien for deres egne døtre, skriver innsendere­n til innvandrer­kvinner som frigjør seg fra familier og søker frihet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway